Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

BR Leksakers moderbolag har gått i konkurs men håller fortsatt öppet på sina håll. Butiken har bland annat utförsäljning i sin butik i Nordstan. Bild: Jonas Lindstedt
BR Leksakers moderbolag har gått i konkurs men håller fortsatt öppet på sina håll. Butiken har bland annat utförsäljning i sin butik i Nordstan. Bild: Jonas Lindstedt

Trots högkonjunktur: Konkurserna ökar

Konkurserna i Västsverige ökade i fjol med 16 procent. Detta trots ett fortsatt bra tryck i konjunkturen.
– Vi tror att ökningen kommer hålla i sig över 2019, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

Totalt gick 6 178 företag i konkurs under förra året i Sverige, en ökning med totalt 11 procent jämfört med 2017. Västra Götaland stod för 858 av dessa konkurser, en ökning med 16 procent.

Det uppger kreditupplysningsföretaget Creditsafe i en sammanställning man gjort över konkursåret 2018.

– Första halvåret var antalet konkurser relativt få. Efter sommaren märkte vi dock väldigt stora ökningar, speciellt i storstadsområden. Därför tror vi att ökningen kommer hålla i sig över 2019, säger Henrik Jacobsson, vd på Creditsafe.

Letar tecken

Men att se på de ökade konkurserna och dra slutsatser om att det pekar på en nedåtgående trend är för tidigt, enligt Henrik Einarsson, etableringschef på Business Region Göteborg.

– Alla letar just nu efter tecken på sämre tider, konsensus råder kring att vi är på toppen. Men riktigt så enkelt är det inte, säger han och fortsätter:

– Just nu är konjunkturen svårbedömd eftersom indikatorerna pekar åt olika håll. Vi är mitt i en högkonjunktur samtidigt som många tror att toppen är nära. Då är det viktigt att göra samlade bedömningar och inte lita för mycket på en enstaka indikator.

Miroi störst

Det största konkursdrabbade företaget i Göteborg, sett till antalet anställda, är utbildningsföretaget Miroi AB som försattes i konkurs i oktober i fjol. 238 personer drabbades av den konkursen. Skulderna uppgick enligt konkursansökan till omkring 130 miljoner kronor.

Men för en månad sedan uppgav P4 Halland att bolaget köpts upp av Aspvik & Sjölund Invest, ett bolag inom den egna koncernen. Vilket alltså innebär att verksamheten och arbetstillfällen kan räddas.

Miroi, som har huvudkontor i Göteborg, blev ett omtalat jobbcoachföretag efter jobbsökarkurser där deltagarna bland annat fick titta på film och äta popcorn. Efter många rapporter om brister i verksamheten sa Arbetsförmedlingen 2016 upp en rad avtal med företaget.

Storstadsregioner konkursdrabbade

Majoriteten av aktiebolagskonkurserna inträffade i de tre storstadsregionerna. Alla tre storstadsregioner uppvisar en procentuell ökning av företagskonkurser, något som inte inträffat på fem år.

– Det är ovanligt att alla tre storstadsområden ökar samtidigt. Vi får se vad som händer men att stora bolag, som finns i de här regionerna, går i konkurs kan ge ringar på vattnet är inte omöjligt, säger Henrik Jacobsson.

Handeln struktureras om

Redan i somras kunde man se en rekordartad ökning av konkurserna. Då kunde man konstatera att byggindustrin detaljhandeln och restaurang- och hotellbranschen är de hårdast drabbade branscherna i Sverige.

– Strukturomvandlingen i handeln och inom restaurang har stått för stora delar. Men konjunkturindex visar att det fortfarande är en stark konjunktur. Även om konkurserna ökar så ligger det under medianvärdet för 2000-talet, säger Henrik Einarsson.

Årets största konkurs i Sverige blev flygbolaget NextJet, som har sin bas i huvudstaden. NextJet Sverige AB och dotterbolaget NextJet Aktiebolag hade en samlad omsättning på 858 miljoner kronor och 211 anställda. Totalt i riket är det 24 företag med över 100 miljoner i omsättning som gått i konkurs.

Bland de mest omskrivna konkurserna är leksakskoncernen Top-Toy som påverkade samtliga BR- och Toys "R" Us-butiker i Sverige i slutet av året. Top-Toys säte återfinns dock i Danmark och märks därför inte i statistiken.

Största konkurserna i Göteborg:

Listan är baserad på antalet anställda/förlorade arbetstillfällen i aktiebolag.

1. Miroi AB – 238 anställda

2. Living Nordic AB – 98

3. Foto Norden AB – 52

4. Hasanson AB – 24

5. Ademo Väst AB – 24

6. Homesafe Scandinavia Aktiebolag – 22

7. Puta Madre AB – 20

8. Shopcorn AB – 20

9. Mölnlycke Mekaniska AB – 15

10. ACS Entreprenad AB – 15

11. 3Bs Service AB – 15

12. Westlex Inredningar & Bygg AB – 14

13. LRJ ContainerCare Aktiebolag – 14

14. Dacat AB – 14

15. Bygg Gruppen i Västra Götaland AB – 13

16. Kulturbåtarna AB – 12

17. Sercro Entrprenad AB –12

18. SOV Invest AB –12

19. Avancerad Industrilego i Västra Götaland AB –12

20. Transmissionsakuten AB – 11

Källa: Creditsafe