Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

USA:s president Donald Trump. Arkivbild.

Trump inför nya Kinatullar

USA inför tioprocentiga tullar på kinesiska varor värda runt 200 miljarder dollar, drygt 1 800 miljarder kronor, från och med nästa vecka, meddelar president Donald Trump.

Procentsatsen kommer att öka och vara 25 procent i slutet av 2018, för att amerikanska företag ska få tid att byta underleverantörer.

Flera produkter undantas från de nya tullarna, bland annat smarta klockor från Apple och Fitbit, cykelhjälmar och bilbarnstolar.

Om Kina väljer att svara med åtgärder mot amerikanska bönder eller industrier "kommer vi omedelbart att gå vidare till den tredje fasen, vilket innebär tullar på import för runt 267 miljarder till", skriver Trump i uttalandet.

"Skapar osäkerhet"

Enligt Nordeas chefsanalytiker Torbjörn Isaksson är det högst osäkert hur händelseutvecklingen fortsätter.

- Det som hänt till dags dato kommer sannolikt ha en dämpande effekt på handel och investeringar, men det är ännu inte så dramatiskt. Trump har dock haft ett högt tonläge, så vi vet fortfarande inte var det slutar, säger han till TT.

Isaksson säger att de nya tullarna sannolikt kommer skapa osäkerhet hos globala företag, vilket på sikt kan dämpa den globala tillväxten.

TT: Vad tror du kommer hända framöver?

- Det vågar jag inte säga så mycket om, men det som nu sker är ju ett steg i fel riktning, säger Isaksson.

Kallar till möte

Kina har tidigare uppgett att landet kommer att svara med motåtgärder om nya tullar kommer från USA. Landets vice premiärminister Liu He ska under morgonen kalla till ett möte i Peking för att diskutera Kinas svar på USA:s drag, enligt uppgifter till Bloomberg News.

Samtalen mellan länderna för att lösa handelskonflikten har inte gett resultat. Förra veckan bjöd USA:s finansminister Steven Mnuchin in kinesiska företrädare för nya samtal, men inget möte är bestämt.

Öppet för förhandlingar

Enligt det nya uttalandet är USA fortfarande öppet för fortsatta förhandlingar med Kina, och vill inte hindra landets tillväxt och utveckling.

- Det här är inte ett försök att begränsa Kina, utan ett försök att arbeta med Kina och säga: 'det är dags att ni tar tag i det här orättvisa handelsförfarandet som vi har pekat på, och som andra har pekat på, och som har skadat hela handelssystemet', säger en högt uppsatt person vid Trumps kansli.

Sedan tidigare har USA infört tullar på kinesiska varor för 50 miljarder dollar för att tvinga landet att göra förändringar i handeln.