Oppositionella demonstranter har sedan några veckor vädjat till soldater att ansluta sig till deras protester. Arkivbild
Oppositionella demonstranter har sedan några veckor vädjat till soldater att ansluta sig till deras protester. Arkivbild

Trumpregeringen planerar stödpaket till Guaidó

Ett omfattande finansiellt stöd till Venezuela diskuteras i Washington. Det förutsätter dock att Nicolás Maduro avgår, rapporterar tidningen Financial Times med hänvisning till anonyma källor.

ANNONS
|

Det är oklart exakt hur Trumps stödpaket skulle utformas och om det måste få grönt ljus från USA:s kongress. I kongressen går meningarna isär om Trumps linje i Venezuelafrågan.

Det som diskuteras är mångmiljardbelopp, medel som en ny regering i Caracas skulle få tillgång till under en övergångsperiod. Det skulle täcka de mest akuta behoven fram till det att ett mer omfattande och långsiktigt stödprogram från Internationella valutafonden (IMF) är på plats.

Ryska lån

IMF-höjdaren David Lipton och andra experter Financial Times har pratat med beskriver inför det eventuella stödprogrammet situationen i Venezuela som mycket komplex, med omfattande livsmedels- och läkemedelsbrist, hyperinflation och en väldigt komplicerad skuldsituation. Våldsamma sammandrabbningar, med döda, sker återkommande och miljontals människor har på några år flytt från landet undan svält och fattigdom.

ANNONS

Bland ekonomer skissas det på ett framtida stödprogram där IMF medverkar med nödlån på totalt 100 miljarder dollar

Ryssland, som har lånat ut över 17 miljarder dollar till Venezuela sedan 2006, vidhåller dock sitt stöd för Maduros regering tillsammans med bland annat Kina och Turkiet.

Så sent som i veckan utlovade Moskva nya hjälpleveranser av läkemedel och vete till Caracas, efter ett möte mellan Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov och Maduros andreman Delcy Rodríguez i Moskva, rapporterar Reuters.

I samband med mötet fördömde Lavrov USA:s hot mot Maduros regering som en inblandning i en suverän stats inre angelägenheter och ett "flagrant brott mot folkrätten".

Bred allians

Trumpregeringen har samtidigt en bred allians med sig på sin linje. Ett 50-tal regeringar i EU och Latinamerika har erkänt talmannen i parlamentet i Caracas, Juan Guaidó, som president i en övergångsregering med sikte på att hålla nyval i Venezuela.

För att öka trycket mot Maduro har USA på senare tid radat upp nya sanktioner mot personer med kopplingar till regeringen i Caracas. USA har även återkallat visum till nyckelpersoner i regeringen och uppmanat allierade länder att frysa det statliga venezuelanska oljebolaget PDVSA:s tillgångar.

För att försöka runda sanktionseffekterna har Maduro nyligen beslutat att oljebolagets europeiska kontor i Lissabon, Portugal, ska flyttas till Moskva. I samband med detta planeras även utökat samarbete mellan PDVSA och ryska olje- och gaskoncerner som Rosneft och Gazprom.

ANNONS

Samtidigt har både Maduro och den ryska regeringen riktat skarp kritik mot den brittiska centralbanken Bank of England för att den inte vill låta Venezuelas regering ta hem sina guldtillgångar, som är deponerade i London.

TT
ANNONS