IF Metalls ordförande Marie Nilsson oroas av bristfällig utveckling på jobbet. Arkivbild.
IF Metalls ordförande Marie Nilsson oroas av bristfällig utveckling på jobbet. Arkivbild.

Tryggheten med las – en myt

Satsa mer på kompetensutveckling. De som blir utan riskerar sina jobb, enligt IF Metall. Att lång anställningstid skulle skydda från uppsägning gäller inte längre.

ANNONS
|

LO-facket IF Metall har frågat sina medlemmar hur de ser på kompetensutveckling. Sammanfattningsvis visar enkäten att det är relativt få som erbjuds utbildning på jobbet, men de som får är nöjda.

- Kompetensutveckling är en av våra viktigaste frågor. Känslan är dock att det inte blir så värst mycket kompetensutvecklig trots att vi har det inskrivet i våra kollektivavtal, säger Marie Nilsson.

Kompetensen avgör oftast

Och de som blir utan riskerar bli uppsagda när företagen behöver dra ner av olika anledningar. Lång anställningstid, enligt lagen om anställningsskydd (las), ger inte alls den trygghet som många kanske fortfarande tror. I stället är det kompetens som oftast avgör vem som får stanna, enligt Marie Nilsson. Det är något som arbetsgivarna drivit på länge och facket spjärnat emot.

ANNONS

- Vi hävdar att det redan är så i dag, till stor del. Dock är det arbetsgivarna som har monopol på kompetensbegreppet, säger Marie Nilsson.

LO och Svenskt Näringsliv har för femtielfte gången inlett förhandlingar om hur synen på kompetens och anställningstryggheten kan ses över. Enligt Marie Nilsson måste det bli en paketlösning där båda parter kommer ut som vinnare för att det ska bli något konkret avtal.

Ett dilemma

Ett problem med kompetensutveckling är att företagen inte hinner med när det är högkonjunktur och inte anser sig ha råd när det är lågkonjunktur.

- Det är ett dilemma, man måste ha ett mer långsiktigt tänk i de här frågorna, säger Marie Nilsson.

I rådande högkonjunktur saknas kvalificerad arbetskraft, vilket får arbetsgivarna att kanske sänka kraven. Att i stället utbilda befintlig personal är ett bättre alternativ, enligt facket.

ANNONS

- De som redan finns i jobb är en outnyttjad resurs, säger IF Metallbasen.

TT
Fakta: Undersökningen

Hälften av de tillfrågade anger att de inte utvecklas i sitt arbete.

Var tredje har fått kompetensutveckling under de senaste tolv månaderna, varav fler över 50 år.

Åtta av tio som fått kompetensutveckling uppger att de haft nytta av den.

Fyra av tio anser att de behöver kompetensutveckling för att klara jobbet.

Fyra av tio tror det blir svårt att hitta ett annat motsvarande jobb om de blir uppsagda.

Undersökningen bygger på 3771 genomförda webbintervjuer bland IF Metalls medlemmar. 54 procent har svarat på hela intervjun som är gjord av Novus under perioden 2-14 november.

Källa: IF Metall

ANNONS