Daimler, som bland annat tillverkar Mercedes-Benz, vars huvudkontor ses här, erbjuder USA att betala över 19 miljarder kronor för dieselskandalen. Arkivbild.
Daimler, som bland annat tillverkar Mercedes-Benz, vars huvudkontor ses här, erbjuder USA att betala över 19 miljarder kronor för dieselskandalen. Arkivbild. Bild: Marijan Murat/dpa via AP/TT

Tyska Daimler erbjuder USA miljardsumma

ANNONS

Den tyska biltillverkaren Daimler har godkänt en överenskommelse om att betala motsvarande över 19 miljarder kronor till USA för den så kallade dieselskandalen, meddelar biltillverkaren själv i ett uttalande.

Företaget har "nått en uppgörelse i enighet med flertalet amerikanska myndigheter för att komma till rätta med privata och miljömässiga klagomål över utsläppskontrollerna på runt 250 000 dieselfordon i USA", står det att läsa i uttalandet.

Cirka 13 miljarder kronor av summan ska betalas till amerikanska myndigheter och resterande 6 miljarder går till konsumenter.

Uppgörelsen, som godkänts av företaget i fråga, måste godkännas av amerikanska myndigheter och domstolar.

Daimler, som bland annat tillverkar Mercedes-Benz, anklagades under skandalen för att ha installerat programvara som gjort att bilarna kunde släppa ut mer avgaser än vad som egentligen var godkänt.

ANNONS

Inblandningen i dieselskandalen pekas ut som en av faktorerna till att företaget under den senaste tiden gått med stora förluster.

ANNONS