En tyst minut kommer att hållas vid Västlänkenbygget.
En tyst minut kommer att hållas vid Västlänkenbygget. Bild: Anders Ylander

Tyst minut vid Västlänken väcker känslor: "Klingar falskt"

Under torsdagen kommer en tyst minut att hållas vid en av byggarbetsplatserna för Västlänken. Ceremonin som ska hedra dem som omkommit i arbetsplatsolyckor väcker starka känslor.
– Det här påminner om en sjuk person som vägrar ta sin medicin, säger Johan Lindholm, ordförande i fackförbundet Byggnads.

ANNONS

I hela Sverige kommer arbetet på Trafikverkets arbetsplatser att stanna i 15 minuter under torsdagen. Klockan 13.00 kommer det också att hållas en tyst minut – med syftet att hedra de personer som omkommit i arbetsplatsolyckor.

Evenemanget arrangeras av Trafikverket, i samarbete med ett antal bransch- och arbetsgivarorganisationer inom byggbranschen. Huvudmanifestationen kommer att hållas i Göteborg vid en av Västlänkens byggplatser och Trafikverket vill "skicka en stark signal om allvaret i arbetsmiljöfrågan".

Fackförbund kritiskt: "Väldigt konstigt"

Några fackförbund kommer dock inte att delta vid manifestationen i Göteborg – de har inte blivit tillfrågade.

– Jag tycker att det är väldigt konstigt att Trafikverket inte tydligare bjuder in facket i sitt arbetsmiljöarbete, säger fackförbundet Byggnads ordförande Johan Lindholm och fortsätter:

ANNONS

– Det påminner om en sjuk person som vägrar ta sin medicin, det är vi i facket som har verktygen och kunskapen för att förbättra arbetsmiljön och stoppa dödsolyckorna.

Trafikverket menar att det aldrig funnits någon ambition om att stänga ute någon.

– Dom är väldigt välkomna om de vill det! Det är bara att höra av sig och berätta hur många som kommer, säger Alexandra Elias, presstalesperson på Trafikverket.

Johan Lindblom, ordförande Byggnads.
Johan Lindblom, ordförande Byggnads.

Har ett gemensamt mål

Hon påpekar att syftet med evenemanget är att lyfta frågan om arbetsplatsolyckor och dödsfall – något som alla vill bekämpa.

– Vi vill hedra alla som tyvärr har omkommit vid en olycka på arbetsplatsen. Och även lyfta säkerheten, att man har det färskt i åtanke när man jobbar på våra arbetsplatser, säger Alexandra Elias.

Om man arrangerar ett evenemang som handlar om dödsolyckor och säkerhet på arbetsplatser, hade det inte varit rimligt att fråga något fackförbund då?

– Självklart skulle det kunna vara rimligt! Samtidigt är det ju så här att våra medarbetare tillhör andra fackliga organisationer, medan de som är anställda av entreprenaderna säkerligen skulle kunna vara medlemmar i till exempel Byggnads. Då är det kanske lättare att man tänker på just dem.

Men det är ju ingen representant från något fackförbund som deltar?

ANNONS

– Nej, det är väl bara om man är anställd här, knuten till ett fack och kanske är representant. Då blir det ju ändå så att man deltar. Men vi har inte aktivt bjudit in externa aktörer. Utan vi arrangerar det tillsammans Sveriges byggindustrier, Innovationsföretagen och Håll nollan. Det är inte att vi bjudit in dom heller, utan det är ett evenemang vi gör tillsammans för våra medarbetare.

Alexandra Elias, presstalesperson på Trafikverket.
Alexandra Elias, presstalesperson på Trafikverket.

Vill ha fler tysta minuter

Från Byggnads håll menar man att det finns en skevhet i att arbetsgivarorganisationer deltar i evenemanget, medan arbetstagarnas representanter inte tillfrågats.

– Jag välkomnar den tysta minuten, vi borde ha en minut för varje person som omkommer på jobbet. Men det klingar falskt när man samtidigt motarbetar oss och vårt arbete för en säker arbetsmiljö, säger Lindholm.

– Att på det här sättet inte låta oss delta, eller över huvud taget höra av sig, det tycker jag är väldigt dåligt, säger han.

ANNONS