Uddevalla hamn med Byfjorden.
Uddevalla hamn med Byfjorden. Bild: Lasse Edwartz

Uddevalla hamn kräver hälsodeklaration – på grund av coronavirus

Alla fartyg som lägger till i Uddevalla hamn måste fylla i och lämna in en hälsodeklaration. Detta sedan coronaviruset blivit klassat som samhällsfarlig sjukdom.
– Det här är något som vi har krävt sedan den 5 februari, säger hamndirektören Ulf Stenberg.

ANNONS
|

Den 3 februari klassade regeringen coronaviruset som en samhällsfarlig sjukdom. Sedan den 5 februari har Uddevalla hamn krävt en hälsodeklaration från alla fartyg som ska lägga till. Desamma gäller för Göteborgs hamn, något som Sjöfartstidningen var först med att skriva om.

– En båt som är på väg in till oss har 24 timmar på sig att lämna in alla sina uppgifter till oss. I addition till detta så kräver vi nu även en hälsodeklaration för att säkerställa att alla ombord är friska, säger Uddevallas hamndirektör Ulf Stenberg.

Hälsodeklarationen ser likadant ut över hela världen för att underlätta det administrativa arbetet och kallas för Maritime declaration of health.

ANNONS

– Så i det stora hela är det egentligen bara ett extra papper för fartygen att fylla i, säger Ulf Stenberg.

Inga fall av sjukdom hittills

Om besättningen uppger att alla ombord är friska sker ingen ytterligare kontroll. Men om något fall av sjukdom blir anmält så kommer hamnen att kontakta en smittskyddsläkare.

– Hittills har alla varit friska så vi har inte haft några problem här i Uddevalla, säger Ulf Stenberg.

Corona-viruset har sedan utbrottet i december 2019 smittat ungefär 45 000 personer i världen, varav den överväldigande majoriteten är i Kina. Drygt tusen personer har avlidit av viruset, siffror som främst kommer från Kinas statliga hälsomyndighet.

LÄS MER:Coronaviruset: Dödsfall räknades två gånger

I Europa finns 41 bekräftade fall av smitta – varav ett i Sverige.

Ingen har hittills dött av smittan i Europa.

ANNONS