Ukrainas president Petro Porosjenko i Kiev häromveckan.
Ukrainas president Petro Porosjenko i Kiev häromveckan.

Ukraina laddar för dollarlån

Ukraina siktar på att ta sitt första dollarlån sedan 2013, rapporterar flera medier. Beskedet kommer sedan landet fått sitt kreditbetyg höjt av ratinginstitutet Moody's.

ANNONS
|

Ukraina har anlitat flera internationella storbanker för att få hjälp att ta det första obligationslånet i dollar sedan den ryska annekteringen av Krim 2014, rapporterar Reuters med hänvisning till källor.

Enligt Financial Times, som också hänvisar till källor, har uppdraget gått till JP Morgan, BNP Paribas och Goldman Sachs.

Uppgifterna kommer sedan ratinginstitutet Moody's i slutet av augusti höjde sitt kreditbetyg på Ukraina och flaggade för goda utsikter för nya höjningar.

Ukrainas finansminister Oleksandr Danjyluk sade så sent som i juni att regeringen i Kiev planerar att ge sig ut på den internationella kapitalmarknaden igen så snart Internationella valutafonden (IMF) godkänt utbetalningar av nya nödlån till det krigshärjade landet. Och bland bedömare finns det en förväntan om nya IMF-lån till Ukraina före årsskiftet.

ANNONS

Ukraina har till följd av misstro mot landets betalningsförmåga inte tagit dollarlån på kapitalmarknaden 2013. Det senaste ukrainska obligationslånet på 3 miljarder dollar togs av den Moskva-trogne presidenten Viktor Janukovytj 2013, bara några månader inför det att han störtades.

Lånet har förfallit till betalning och är föremål för en utdragen rättstvist mellan Kiev och Moskva.

TT
Fakta: Över 10000 dödade i striderna

Den väpnade konflikten mellan ukrainska styrkor och ryssvänliga separatister i östra Ukraina har krävt drygt 10 000 dödsoffer sedan 2014.

Striderna pågår ännu och har gjort det sedan Ryssland annekterade Krim 2014 efter den så kallade Majdanrevolten som tvingade den Moskva-vänlige presidenten Viktor Janukovytj på flykt.

Efter revolten har Ukraina styrts av en rad mer eller mindre västvänligt sinnade regeringar under president Petro Porosjenko, som bland annat har ingått ett djupgående handelsavtal med EU och avtal om visumfrihet för ukrainska medborgare i EU.

ANNONS