Ett Pilatusflygplan av typen PC-24, som Svenskt Ambulansflyg ville köpa in.
Ett Pilatusflygplan av typen PC-24, som Svenskt Ambulansflyg ville köpa in.

Upphandling av ambulansflyg överklagas

Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflygs upphandling av sex ambulansflygplan överklagas.

ANNONS
|

I början av november vann Schweiziska Pilatus upphandlingen, som har ett beräknat ordervärde på nästan 74 miljoner dollar, motsvarande drygt 620 miljoner kronor.

Nu har den amerikanska konkurrenten Textron Aviation lämnat in en ansökan om överprövning av upphandling till förvaltningsrätten i Uppsala. Textron vann nyligen en upphandling av elva ambulansflygplan till Norge.

Anbudstiden gick ut i augusti, efter att ha förlängts, och gäller sex flygplan med option på ytterligare fyra.

Svenskt Ambulansflyg ska köpa, äga och finansiera egna ambulansflygplan. Målet är att utföra alla sjuktransporter med flygambulans i landet från och med 2020. Projektet har försenats och har blivit dubbelt så dyrt som de beräkningar som gjordes 2015. En anledning är att en upphandling fick avbrytas eftersom inget av anbuden uppfyllde kraven.

ANNONS

Det är oklart om överklagandet kommer att försena projektet ytterligare.

- Det kan jag inte svara på, säger förbundsdirektören Andreas Eriksson.

I dag köps flygtransporterna av andra aktörer och landstingen hoppas på att kunna kapa kostnaderna och alltid ha flyg tillgängliga.

Flygambulanserna ska utgå från Umeå, Arlanda och Landvetter och snabbt vara beredda att lyfta dygnet runt.

TT
Fakta: Alla landsting med

Alla Sveriges landsting och regioner är med i kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg. Tanken är att flyg alltid ska finnas tillgängliga och att man genom samordningseffekter ska spara pengar. Kritiker har dock hävdat att det snarare kommer att bli dyrare.

Flygplanen ska bemannas av egna sjuksköterskor och transportera patienter som exempelvis behöver specialistvård eller transporteras hem.

Ambulanshelikoptrar upphandlas av ett annat kommunalförbund.

Källa: Svenskt Ambulansflyg

ANNONS