Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Städning – vanligaste jobbet utan gymnasieutbildning. Arkivbild.

Utbildning inte allt – men det hjälper

Även om gymnasieutbildning närmast har blivit ett krav finns det gott om jobb även om du har kortare utbildning. Och det finns viss utbildningsinflation. Många lågkvalificerade jobb "snos" av högre utbildade.

- Utbildning är nyckeln på svensk arbetsmarknad, säger Anders Ljungberg, enhetschef på Arbetsförmedlingens analysavdelning.

Myndigheten har i en studie analyserat hur arbetslösheten ser ut bland de som saknar gymnasieutbildning. Statistiken är glasklar – det är svårare att få jobb med bara kort utbildning i bagaget, särskilt för dem födda utanför Europa.

14 000 chefer

Men ändå, utbildning är inte allt. Åtta av tio som bara har grundskola att luta sig mot har jobb i yrken där arbetsgivarna normalt kräver gymnasiekompetens. 38 000 jobbar i sin tur i yrken där det krävs högskolekompetens och 14 000 är chefer.

Tydligast syns det i regioner där arbetsmarknaden är starkast och arbetsgivarna skriker efter folk.

- Visst finns det jobb även för dem som bara har en kort utbildning, men den marknaden krymper, säger Anders Ljungberg.

I takt med att många äldre med kort utbildning lämnar arbetsmarknaden kommer andelen anställda med låg utbildningsnivå att minska. De kom in på arbetsmarknaden när utbildningskraven var lägre och har sedan klarat sig väl med erfarenhet.

Överkvalificerad

Det fungerar sämre i dag, utbildning har blivit ett krav.

- Jobben är mer kvalificerade. Och utbildningsnivån i landet har höjts, säger Anders Ljungberg.

Kanske onödigt högt i vissa fall. Utbildningsinflationen, att många sitter på en onödigt hög utbildning i relation till sitt yrke, syns tydligt i form av att de cirka 200 000 jobben på arbetsmarknaden som endast kräver kortare utbildning till tre fjärdedelar har tagits av personer som har minst en gymnasieexamen, enligt Arbetsförmedlingens studie.

Typexemplet är den utomeuropeiskt födda personen som går och städar trots en högre utbildning, men som har svårt att få in foten ordentligt på arbetsmarknaden.