Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Azelios system för koncentrerad solenergi med termisk lagring för hållbar el dygnet runt, tar plats på börsen.

Västsvenskt solenergibolag vill skina på börsen

Västsvenska solenergibolaget Azelio, med produktionsanläggning i Uddevalla, beräknas debutera på börsen om en knapp månad. Samtidigt hoppas man dra in 300 miljoner kronor i en nyemission. Även nyanställningar väntar.

– Vi står inför en stor och spännande fas i vår utveckling och i den är börsnoteringen en viktig milstolpe, säger företagets vd Jonas Eklind.

Redan 2013 berättade Bohusläningen att företaget, som då hette Cleanergy och redan hade en fabrik i Åmål, var på gång att etablera sig i Uddevalla med produktion av Stirlingmotorer i Benders lokaler.

LÄS MER: Åmålsföretag ska bygga motorer i Volvofabriken

Under årens lopp har stora resurser lagts på teknikutveckling, med fokus på långtidslagring av solenergi som möjliggör elproduktion dygnet runt.

Den aktuella bedömningen är att volymproduktion förväntas från 2021 och inför det steget krävs ytterligare investeringar i utrustning och rekrytering av personal.

På måndagen offentliggjordes att Azelio, som har sin bas på Lindholmen i Göteborg, inom kort kommer att noteras på Nasdaq First North i Stockholm.

Bo Dankis och Jonas Eklind, styrelseordförande respektive vd i Azelio, tar sikte mot börsen.. Bild: FREDRIK KARLSSON

Datumet är satt till den 10 december och om en vecka presenteras prospektet där ledningen avslöjar omfattningen, i vilken tillväxttakt och med vilka volymer man tänker sig satsningen över tid.

En fråga om trovärdighet

Att Azelio (som tidigare hette Cleanergy) tar sikte mot börsen förklarar vd:n Jonas Eklind så här:

– Vi har gjort stora framsteg under det senaste året och tar nu ytterligare steg genom att gå från att vara ett renodlat teknikutvecklingsbolag till att industrialisera verksamheten och få ut produkten på marknaden, säger han och fortsätter:

– Förutom att säkra finansieringen handlar börsintroduktionen om en trovärdighetsfråga, ett tydliggörande av bolaget och att vi är på väg in i den industriella fasen, säger han.

Satsning i Marocko ...

I den senare delen hoppas Azelio på en nyemission på runt 300 miljoner kronor. Intresset uppges vara stort.

– Den är tänkt att finansiera nästa stora steg i vår satsning på el från solenergi med termisk lagring, den som handlar om att verifiera och industrialisera systemets utformning, konstruktion och produktion och som kommer att pågå fram till 2020, säger Eklind.

I projektet finns en stor satsning i Marocko som enligt planen ska stå klar i slutet av nästa år, ett projekt som sker i samarbete med den marockanska staten.

Enligt Jonas Eklind finns överlag ett stort intresse för den teknik som solenergiföretaget tagit fram där man både kan producera och lagra energi till en låg kostnad.

... och i Västsverige

Satsningarna betyder att Azelio måste nyanställa vilket ger jobb i Västsverige.

I juni anställdes nio personer – och nu är det dags för ytterligare drygt 20 personer inom olika områden. Rekryteringarna kommer att göras i Göteborg och till testverksamheten i Åmål. När produktionen i Uddevalla kommer igång väntas ytterligare jobb. I dag har Azelio 90 anställda i Sverige.