Forsmark har till följd av underhåll bara två av tre reaktorer i drift. Arkivbild.
Forsmark har till följd av underhåll bara två av tre reaktorer i drift. Arkivbild.

Varning för skenande elpris

Med drygt hälften av kärnkraften avstängd för underhåll är den svenska elmarknaden ovanligt känslig för störningar. Blir det kallt och vindstilla de närmaste veckorna kan elpriserna rusa uppåt.

ANNONS

Fyra av åtta svenska kärnkraftsreaktorer är just nu avstängda och tillgängligheten är nere på 44 procent. Stora och oväntat utdragna underhållsarbeten, som pågått sedan i somras, ligger bakom situationen.

Underhållet har i flera av projekten pågått längre än planerat då det har gjorts stora investeringar under senare år, vilket gör översynen mer komplex i de 30–40 år gamla anläggningarna, enligt Christian Holtz, elmarknadsanalytiker på Sweco.

Karlshamn aktiverades

Han tillägger att det även kan handla om att investeringar i svenska kärnkraftverk släpar efter. Han jämför med Finland, där det under längre tid gjorts mycket större kärnkraftsinvesteringar än i Sverige.

- Det kanske slår tillbaka lite nu, säger Christian Holtz.

ANNONS

I slutet av augusti var situationen så pressad att den oljeeldade effektreservsanläggningen i Karlshamn aktiverades, vilket normalt bara sker under pressade lägen mitt i vintern.

Kärnkraftsproduktionen i Sverige i september beräknas bli den lägsta för en septembermånad på åtta år och mardrömscenariot just nu är en kall och vindstilla höst.

Kyla ökar efterfrågan på el och vindarna behövs för att driva på produktionen av den danska vindkraft som södra Sverige är delvis beroende av sedan Svenska kraftnät begränsat överföringskapaciteten från det område där kärnkraften ligger.

Säkrat mot pristurbulens

Det är i första hand kunder med rörliga elpriser som kan få känna av turbulensen. Deras elpris sätts utifrån de så kallade spotpriser som dagligen fastställs på elbörsen Nordpool.

Många hushåll har dock säkrat sig mot tillfällig pristurbulens med längre bindningstider.

- Privatkunder har oftast ett- eller tvååriga elavtal. När det gäller företag har de lite mer komplicerade produkter, säger Christian Holtz.

Spotpriset på Nordpool för Stockholmsområdet var när det var som kärvast på elmarknaden den 23 augusti uppe på nästan 57 öre per kilowattimme, den högsta nivån på drygt ett år.

ANNONS
TT
Fakta: Från tio till sex reaktorer

Två kärnkraftsreaktorer i Oskarshamn har tagits ur bruk på senare år, vilket innebär att Sverige i dag har åtta reaktorer kvar. För dörren står även beslutad avveckling av två av fyra reaktorer i Ringhals 2019–2020.

Om drygt två år kommer Sverige att ha sex reaktorer fördelat på tre kärnkraftverk: Forsmark 1, 2 och 3, Oskarshamn 3 och Ringhals 3 och 4.

Utöver de tre kärnkraftverken finns ytterligare ett antal kärntekniska anläggningar i landet, som kärnbränslefabriken Westinghouse som ligger i Västerås, Studsvik som hanterar låg- och medelaktiv avfall utanför Nyköping och det centrala mellanlagret för använt kärnbränsle, Clab, i Oskarshamn.

Källor: Strålsäkerhetsmyndigheten, Sweco

ANNONS