Varningen: Dold elfälla i bostadsannonsen

Fallande bostadspriser innebär att det är köparnas marknad. Men var försiktig när du letar efter nytt hem – driftkostnaderna bygger ofta på gamla elpriser och kan vara inaktuella, varnar SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann.
– Man måste vara observant, säger hon till Aftonbladet.

ANNONS

Krig i Europa, skenande elpriser och höjda räntor. Orsaker som tillsammans drar ned bostadspriserna i Sverige.

Med andra ord är det köparens bomarknad för tillfället. Men det finns en fara för de svenskar som för tillfället letar efter klipp på husmarknaden. Enligt Aftonbladet redovisas ofta tidigare års driftkostnader i bostadsannonserna - och de är mycket lägre än nuvarande elpriser. Därmed löper en köpare risk att göra en felaktig analys av de årliga kostnaderna, som kan öka så mycket som med 9 000 kronor under en vintermånad för ett typhushåll i elprisområde 3.

– Om man tittar historiskt så har inte det varit en utmaning på det viset, men nu är det ett annat läge vi står inför, säger Staffan Tell, presstalesperson på Hemnet till Aftonbladet.

ANNONS

Elkostnaden kan bli 54 000 kronor högre

Enligt en analys från Stockholms Handelskammare väntas ett typhushåll i elprisområde 3 (där bland annat Stockholm och Göteborg ingår) få en elräkning som överstiger 80 000 kronor under perioden oktober 2022 till mars 2023. Förra vintern, som även den kännetecknades av höga elräkningar, var motsvarande siffra 31 000 kronor.

Enligt Aftonbladet ser nu Hemnet över olika åtgärder för att förtydliga det potentiella glappet mellan driftkostnaderna.

SBAB:s boendeekonom Claudia Wörmann menar att det alltid är viktigt för köpare att bryta ned driftkostnaderna för att få en bättre överblick om vad som faktiskt kostar pengar. Hon uppmanar också mäklarna att berätta om de högre kostnaderna för el och värme.

Ta reda på uppvärmning

Wörmann menar dessutom att det är ännu viktigare än någonsin att ta reda på hur boendet får uppvärmning.

– Med det läge som råder nu kan skillnaden vara jättestor. Vad baseras siffrorna på för uppvärmning och vilken typ av eltillförsel har fastigheten. Det är saker som måste vara solklara, särskilt om man befinner sig i elområde tre och fyra, säger hon.

ANNONS