Carina Åkerström, tillträdande vd och koncernchef i Handelsbanken.
Carina Åkerström, tillträdande vd och koncernchef i Handelsbanken.

Varumärkesexpert ger SHB:s vd-val tummen upp

Efter beslut om nedskärningar och rapporter om dålig arbetsmiljö är förväntningarna på tillträdande vd:n Carina Åkerström höga. Kompetens väger tyngst, men att hon är kvinna sänder positiva signaler, säger en varumärkesexpert.

ANNONS
|

I mars tar Carina Åkerström över rollen som vd och koncernchef för Handelsbanken. Ett utmanande uppdrag kan man tycka då banken brottas med skenande kostnader och kritik för hanteringen av regler kring penningtvätt. Dessutom har företagskulturen inom avdelningen Capital Markets i somliga medier beskrivits som sexistisk.

I oktober i fjol gick avgående vd:n Anders Bouvin ut med ett pressmeddelande där han bekräftade en "kultur av kränkande behandling" inom denna del av banken samt att åtgärder vidtagits. Några ytterligare kommentarer gav han dock inte.

Enligt Eva Ossiansson, doktor i marknadsföring och verksam vid Handelshögskolan i Göteborg var hanteringen av problemen bristfällig och hade negativ inverkan på bankens varumärke. Att vd:n byts ut är bra, anser hon.

ANNONS

- Det är viktigt att visa handlingskraft och en vilja att hantera problem. Med detta befäster man att man vill jobba med den här typen av frågor också.

Valet av en kvinnlig vd är positivt, anser hon.

Kompetens viktigast

- Det klart att det har en viss symbolisk betydelse om man har blivit kritiserad för att man skulle ha en kultur som skulle vara negativ för kvinnor så sänder det tydliga signaler om man väljer en kvinna som ansvarig chef.

Samtidigt betonar hon att de personliga egenskaperna alltid bör väga tyngst.

- Jag utgår från att man väljer en person på grund av dess kompetens och kunnande i första hand, och att det som är avgörande och inte om det är en kvinna eller man.

ANNONS

Det värsta scenariot för bankens varumärke skulle, enligt Eva Ossiansson vara att den man valt lämnar positionen efter kort tid.

- Om det dyker upp någon ny diskussion om det är en väldigt befäst kultur och det visar sig vara helt omöjligt för den som kommer in att leda företaget.

Vd-bytet är det tredje på fyra år. Anna Hjelmberg, facklig representant på Handelsbanken säger att det hade det varit önskvärt med en mer långvarig lösning men att hon inte fått några signaler om att medarbetare upplevt det jobbigt med vd-bytena.

Många byten

- De åtgärder man har varit tvungen att vidta har man gjort, även under Anders tid. Det arbetet fortgår oberoende av dem som är vd, säger hon.

Carina Åkerström började som kontorsmedarbetare i Kalmar 1986. 2008 utsågs hon till vice vd, och har sedan 2016 har hon varit bankens ställföreträdande koncernchef. Hennes långa erfarenhet inom banken lovordas av styrelseordförande Pär Boman.

ANNONS

- Carina har en mycket gedigen meritlista. Hon har under lång tid visat prov på ett omdömesgillt ledarskap.

Pär Boman säger att han är mycket optimistisk till att Carina Åkerström kommer att stanna längre än sina företrädare. Huruvida hon som kvinna är bättre lämpad för uppdraget att röja upp i banken vill han inte svara på.

- Jag är övertygad om att hon ser saker och formulerar uppgifter där hon tycker att något behöver åtgärdas så kommer hon att ta tag i det och göra det. Inte för att hon är kvinna utan för att hon är en skicklig ledare.

TT
Fakta: Carina Åkerström

Ålder: 56 år.

Senaste uppdrag: Ställföreträdande koncernchef i Handelsbanken.

Tidigare: Anställd vid banken sedan 1986. Har bland annat arbetat som regionchef och kontorschef.

Utbildning: Jur kand vid Lunds universitet och språkstudier vid Sorbonne, Paris.

Källa: Handelsbanken

ANNONS