Ventilationsmiljardären ny ägare av Indiska

Konkursade kläd- och inredningskedjan Indiska har två veckor efter konkursen fått nytt namn och ny ägare.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Klädkedjan Indiska Magasinet, numer Indiska 1901 har fått en ny ägare – Färna Invest, ägt och grundat av miljardären och ventilationsmagnaten Gerald Engström (grundare och styrelseordförande för Systemair).

– Indiskas kärnaffär har utvecklats väl under 2022 med en ökning av butiksförsäljningen under året med 20 procent och en kraftig tillväxt inom e-handeln med 40 procent. Med en stärkt finansiell situation är jag förvissad om att leverantörer och samarbetspartners kommer att känna ökad stabilitet i relationen till Indiska. Det kommer också ge Indiskas engagerade och kunniga medarbetare arbetsro. Sammantaget bedömer jag att det ger Indiska förutsättningar för en fortsatt tillväxtresa, säger Gerald Engström på Färna Invest i ett pressmeddelande.

ANNONS

Klädkedjans tillförordande vd tackar medarbetarna

Kläd- och inredningskedjans koncept förblir detsamma, uppger det nya bolaget i ett pressmeddelande. Butikerna fortsätter som vanligt och presentkort inköpta före konkursen fortsätter gälla.

– Med en ny, finansiellt stark ägare, kan Indiska blicka framåt och fokusera på att ge kunderna tillgång till det fina sortimentet. Särskilt inspirerande ska det bli att snart få ut Indiskas jul- och nyårskollektion i butikerna. Den våg av värme Indiska har mötts av från lojala kunder under den här turbulenta tiden och den lojalitet och kämpaglöd Indiskas medarbetare har visat upp gör att vi ser med tillförsikt på framtiden, skriver Indiskas tillförordnade vd Eva Kaijser i ett pressmeddelande.

”Det normala är att merparten går över i den nya verksamheten”

Att den anrika klädkedjan återupplivas bekräftas också av konkursförvaltaren Mikael Kubu, vd för Ackordcentralen.

Enligt Mikael Kubu skrevs avtalet på i torsdags, men tillträdet till verksamheten sker idag, måndag.

I och med den nya ägarens tillträde upphör också den konkursutförsäljning som pågått sedan ungefär en vecka.

– Konkursboet kommer inte att bedriva försäljning från och med idag. Utan det är den nya ägaren som får ta över, säger Mikael Kubu.

Hur kommer ägarbytet att påverka de anställda?

– Det är en förhandling som den nya ägaren kommer ta tillsammans med de anställda och fackföreningar. Det normala är att merparten av personalen går över i den nya verksamheten.

ANNONS

Det var i slutet av oktober som det meddelades att Indiska magasinet som grundades för mer än 120 år sedan ansökt om konkurs, detta efter en längre tid med ekonomiska utmaningar, framförallt under pandemin.

ANNONS