Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Hantverkarna Stig Öhrling och Olle Svensson jobbar via Veteranpoolen i Trollhättan. Arkivbild. Bild: Stefan Bennhage
Hantverkarna Stig Öhrling och Olle Svensson jobbar via Veteranpoolen i Trollhättan. Arkivbild. Bild: Stefan Bennhage

Veteranpoolen vill bli fler i Uddevalla

Att jobba efter pensionsåldern kan vara en av lösningarna på problemet med ökad ensamhet hos äldre. Nu öppnar bemanningsföretag upp nästan 50 nya platser för pensionärer som vill fortsätta jobba.

Att fortsätta jobba efter pensionen kommer med både för och nackdelar, enligt Statens offentliga utredare. Den kognitiva förmågan håller i sig längre hos de som fortsätter jobba, medan samma utredning visar att många får bättre fysisk hälsa av att sluta jobba. Bemanningsföretaget Veteranpoolens syfte är dock framförallt att motverka ensamhet och ge sammanhang.

– Många blir lätt deprimerade av att inte känna sig behövda. Ur en folkhälsosynpunkt är det jätteviktigt att hålla sig igång, säger Jonas Granat vid Veteranpoolen i Trestad.

Veteranpoolen vill utöka sin verksamhet med 40-50 fler pensionärer i Uddevalla. Företaget är en bemanningspool för personer över 65 år som vill fortsätta jobba, men på sina egna villkor. Anledningen till ökningen beror på ökad efterfrågan av företagets tjänster.

– Vi har i princip alltid behov inom flera yrkeskategorier. Främst hantverksyrken, mark och anläggning, hjälp i hemmet, trädgård och flertal olika yrkeskategorier inom företagsbemanning som verkstadsindustri och ekonomi.

Allt fler äldre känner sig ensamma och saknar nära vänner, enligt SCB. Jonas Granat berättar att även om det är en stor drivkraft bakom företaget, så är det inte den enda.

– Detta är människor som har mer att ge, men kanske inte orkar eller vill göra det hela tiden. Då måste vi ta till vara på det och erbjuda en plattform som funkar för dem.