Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Arbetsmiljöverket inspekterar vibrationsskador på arbetsplatser där arbete med handhållna verktyg förekommer. Arkivbild.

Vibrationer stort problem i arbetslivet

Många företag brister i sitt arbete mot vibrationsskador. Arbetsmiljöverket genomför nu en stor inspektion av tusentals arbetsplatser.

Den vanligaste arbetssjukdomen för dem som arbetar med handhållna maskiner är vibrationsskador, enligt Arbetsmiljöverket.

I år har myndigheten genomfört nästan 350 inspektioner på arbetsplatser inom mark- och anläggning, smidesverkstäder och verkstäder för fordon och tåg. Inspektionerna har resulterat i 850 krav på att åtgärda brister i arbetsmiljön som gäller handhållna vibrerande verktyg.

Med fokus på vibrationsskador ska Arbetsmiljöverket inspektera cirka 3 000 arbetsplatser fram till och med 2020.

IF Metall välkomnar att Arbetsmiljöverket uppmärksammar problematiken. Fackförbundet presenterade i förra veckan en arbetsmiljöundersökning som visar att fyra av tio av IF Metalls medlemmar besväras av vibrationer.

- En avgörande faktor är hur arbetet är organiserat, att de som arbetar mycket med vibrerande verktyg får växla mellan arbetsuppgifter, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Hon säger att förbundet är med i ett projekt som leds av Swerea där målet är att utveckla handhållna maskiner som är mer lågvibrerande.