Vietnamesiska kvinnor utnyttjas på svenska nagelsalonger

De har betalat 100 000-tals kronor för att få jobbet – och får sedan arbeta långa dagar under slavliknande villkor. Nu avslöjar Uppdrag Granskning förhållandena på svenska nagelsalonger.
– Vi kan inte göra någonting, vi är i hennes händer, säger nagelskulptrisen Thu.

ANNONS

Hon betalade 20 000 dollar, nästan 200 000 svenska kronor, för att få komma till Sverige och arbeta på en nagelsalong – pengar som hela familjen samlat i hop.

Chefen lovade en lön på upp emot 30 000 svenska kronor och möjligheter för maken Hung att studera gratis. Väl på plats visade sig dock villkoren vara helt andra, berättar Thu i veckans Uppdrag Granskning.

Nagelskulptriser har betalat runt 200 000 kronor för att få arbetstillstånd i Sverige. På plats får de arbeta långa dagar för låga löner, enligt Uppdrag Gransknings reportage.
Nagelskulptriser har betalat runt 200 000 kronor för att få arbetstillstånd i Sverige. På plats får de arbeta långa dagar för låga löner, enligt Uppdrag Gransknings reportage. Bild: Darryl Dyck

"Kan skada oss"

Hon jobbade tio timmar om dagen, sex dagar i veckan utan vare sig övertidsersättning eller semester. Lönen hamnade runt 10 000 kronor i månaden, varav 4 000 kronor drogs som hyra för det rum arbetsgivaren ordnat åt henne.

ANNONS

– Första månaden fick jag ingen lön alls, andra månaden fick jag 7 000 kronor. Hon sa att jag inte kunde få lönen som stod på mitt kontrakt. "Du måste jobba hårt och om du är bra kan du få bra lön, annars får du behålla den här" sa hon. Vi kan inte göra någonting, vi är i hennes händer. Om vi gör något fel kan det skada oss, säger Thu i programmet.

"Om vi gör något fel kan det skada oss", säger nagelskulptrisen Thu.
"Om vi gör något fel kan det skada oss", säger nagelskulptrisen Thu. Bild: Foto: Uppdrag Granskning

Och hon är inte ensam – Uppdrag Granskning har även pratat med två andra, anonyma, vietnamesiska kvinnor som har liknande historier. De har alla jobbat hos franchisetagare inom kedjan Five Five Nails, som bland annat har en salong i Femman i Göteborg.

De berörda salongerna verkar också, enligt UG, ha satt i system att först betala ut lönen som står i kontraktet – för att sedan begära tillbaka en stor del av den. De tre kvinnorna i reportaget berättar alla hur de varje månad fått lappar av sina arbetsgivare där de instrueras att betala tillbaka upp mot hälften av den lön de fått.

Tillbakavisar anklagelserna

Five Five Nails tillbakavisar alla anklagelser och menar att de pengar kvinnorna skickat tillbaka till företaget är betalning för till exempel matkostnader.

Antalet nagelsalonger har ökat explosionsartat de senaste åren. Kunderna betalar ofta mellan runt 200 och 700 kronor för att få naglarna fixade, ofta av kvinnor och män som nyligen kommit till Sverige från exempelvis Vietnam och Thailand. Baksidan av den växande branschen har också uppmärksammats tidigare. 2013 avslöjade till exempel Sveriges Radios Kaliber hur en del salonger säljer arbetstillstånd och betalar låga löner till de anställda.

ANNONS

När Thu till slut ifrågasatte de slavliknande arbetsvillkoren blev hon av med både jobbet och rummet hon fått genom arbetsgivaren. Företaget hörde också av sig till Migrationsverket och meddelade att hon inte längre hade arbetstillstånd och därmed kunde utvisas.

Men Thu och maken gick till polisen och har också tagit hjälp av advokat för att stämma salongen hon jobbade på. Hon har också fått ett nytt jobb, där arbetsgivaren just nu försöker ordna arbetstillstånd både åt Thu och hennes make.

Uppdrag Gransknings reportage Nagelfixarna sänds i SVT1 onsdag 13 februari 20.00 och finns att se 12.00 samma dag på SVT Play.

ANNONS