Villa-bluffen: Sveriges dyraste hus har ingen sjötomt

Den blev extrem-klickad på Hemnet förra året. En villa för 150 miljoner i Täby med en brygga ut i vattnet till helikopterplatta – som nu visat sig vara ett svartbygge. ”Sveriges dyraste hus” har inte ens sjötomt, rapporterar Dagens etc.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

– Huset är unikt för att vara i Sverige. Det är vanligare att se i London eller New York, men inte här.

Så sa mäklaren förra året om villan som blev en klickraket när den lades ut på Hemnet. Huset i Täby i Stockholmsområdet blev omskriven i hela landet eftersom den då var det i särklass det dyraste objektet som låg ute.

Med ett utgångspris på 150 miljoner för Täby-objektet ingick inte bara ett nybyggt hus på 530 kvadratmeter utan också ett garage med plats för fem bilar liksom en brygga med båtplats och helikopterplatta.

Kommunen äger marken mellan tomt och vatten

Enligt objektbeskrivningen är det en ”fullständigt unik villa på sjötomt”, men det stämmer inte, skriver Dagens etc. Enligt Lantmäteriets ­kartor slutar nämligen tomten nedanför husets pool.

ANNONS

– Kommunens mark ligger mellan den tomten och vattnet, säger Karl-Johan Dufmats på Täby kommun till tidningen.

Dagens etc har tittat närmare på 400 meter ­allmän mark i Täby, kommunens sandstrand, som uppges ha tagits över av ett tiotal villaägare. Totalt åtta bryggor misstänks bryta mot strandskyddet och en av dem ligger på marken till Sveriges dyraste villa. Helikopterplattan är ett svartbygge som måste rivas, skriver tidningen.

Kommunen har ännu inte agerat

Ägaren till 150 miljoners-villan säger till Dagens etc att de har överklagat beslutet om rivning och menar att ”sjötomt” är en definitionsfråga och inget de döljer när någon kommer på visning.

Täby kommun har i åtminstone åtta månader känt till fall med bryggor som misstänks bryta mot strandskyddet i området. Ännu har kommunen inte agerat, men uppger att de arbetar med tillsynsärenden i den ordning de inkommit.

”Sveriges dyraste hus” är i skrivande stund fortfarande i särklass dyraste villan på Hemnet – tvåan, ett jättehus i Djursholm, kostar knappt 75 miljoner.

GP har vänt sig till mäklarfirman för att be om en kommentar och fråga varför de skrev ”sjötomt” i objektsbeskrivningen. Via mejl skriver firman att bryggan ligger utanför fastighetens gränser och att man i övrigt hänvisar till den information om fastigheten som finns på internet.

ANNONS

I annonsen har ordet ”sjötomt” nu bytts ut och i skrivande stund står det istället "sjöställe” i objektsbeskrivningen.

LÄS MER:De säljer Sveriges dyraste hus – börjar på 150 miljoner

ANNONS