Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Volkswagen planerar sex fabriker för att säkra batterier till sin elbilsproduktion de kommande åren. Arkivbild.
Volkswagen planerar sex fabriker för att säkra batterier till sin elbilsproduktion de kommande åren. Arkivbild. Bild: Pontus Lundahl/TT

Volkswagen planerar sex batterifabriker i Europa

Alla elbilar som ska produceras de kommande åren behöver batterier. För att säkra sin egen batteriförsörjning planerar tyska Volkswagen att år 2030 ha sex batterifabriker i Europa med en årlig produktionskapacitet på 240 GWh.

En del av fabrikerna kommer Volkswagen att bygga helt i egen regi men bolaget har också ingått flera partnerskap med andra aktörer, bland andra svenska Northvolt som Volkswagen nu ökat sitt ägande i samt lagt en miljardorder på battericeller för de närmaste tio åren.

Både Northvolt-fabriken i Skellefteå och en fabrik i tyska Salzgitter, som är de två första i satsningen, byggs för en årlig kapacitet på 40 GWh.

Volkswagen ska också inleda samarbeten med oljekoncernen BP samt elbolagen Enel och Iberdrola gällande laddinfrastruktur.

I sin produktion räknar Volkswagen med att kunna sänka kostnaderna för batterisystemen till under 100 euro, runt 1 000 kronor, per kilowattimme. I dag ligger kostnaden på i snitt 110 euro per kilowattimme.