Volocopters lufttaxi är väldigt likt en helikopter, men den eldrivna farkosten – som har rum för två personer – flyger med hjälp av många mindre rotorblad, precis som en drönare.
Volocopters lufttaxi är väldigt likt en helikopter, men den eldrivna farkosten – som har rum för två personer – flyger med hjälp av många mindre rotorblad, precis som en drönare. Bild: Volocopter

Volvoägarens nya satsning: flygande taxi

Bilar i all ära, men Volvos ägare Geely har uppenbarligen större visioner än så. Ifjol investerade det kinesiska bolaget i företag som utvecklar flygande bilar – nu investerar man i en luftburen taxi.

ANNONS

Det handlar om det tyska bolaget Volocopter som Geely nu investerar motsvarande 530 miljoner kronor i, vilket gör dem till en av de största investerarna i bolaget. Det förklarar Geely i ett pressmeddelande. Närmare bestämt går medlen till att kommersialisera Volocopters flygande Volocity Air Taxi.

Den flygande maskinen ser ut som en blandning av en taxi och en drönare av den typ man brukar ha för hemmabruk. Och farkosten är också eldriven och har i stället för en större rotor många små eldrivna rotorblad.

Så här kan det se ut i några av världens större storstäder i framtiden hoppas Geely och bolaget Volocopter, där lufttaxifordon snabbt flyger passagerare till valfri destination.
Så här kan det se ut i några av världens större storstäder i framtiden hoppas Geely och bolaget Volocopter, där lufttaxifordon snabbt flyger passagerare till valfri destination. Bild: Volocopter

Daimler delägare

Om en och annan tycker att detta låter som science fiction och misstror att en dylik flygande maskin kommer att nå kommersiell framgång, kan det vara bra att veta att fordonsjätten Daimler redan investerat i Volocopter. Geely är ju storägare i Daimler och Geelys investering kan ses i ljuset av de allt närmare banden mellan den tyska och kinesiska fordonsjätten.

ANNONS

Här märks en rad samarbeten mellan den kinesiska och tyska fordonskoncernerna. I mars gick Daimler och Geely ut med att man samarbetar om mikrobilsmärket Smart, där Geely ansvarar för märkets elektrifiering. På Frankfurts bilmässa i veckan kommer nya elektriska Smartbilar att visas upp. Och i fjol gick Daimler och Geely också ut med att man börjar samarbeta om bildelningstjänster i Kina.

Eldriven drönare

Affärsidén bakom Volocopters flygtaxi är att kunna transportera två personer i större städer och att transporterna – tack var eldriften – ska vara hållbara. Bolaget grundades 2011 och bolaget har provflugit sina luftfordon på Helsingfors flygplats.

Geelys ägare Li Shufu betonar att Volocoptersamarbetet ytterligare stärker samarbetet mellan Daimler och Geely och att fordonen stärker koncernens bredd inom mobilitetstjänster.
Geelys ägare Li Shufu betonar att Volocoptersamarbetet ytterligare stärker samarbetet mellan Daimler och Geely och att fordonen stärker koncernens bredd inom mobilitetstjänster. Bild: Geely

I ett uttalande säger Geelys ordförande, grundare och huvudägare, Li Shufu:

– Geely håller på att förvandlas från en fordonstillverkare till en teknologikoncern fokuserad på mobilitet och investerar i och utvecklar ett brett spektrum av en nya generationers teknologier.

– Vårt senaste samarbete med Daimler, som bygger vidare på vårt partnerskap kring smarta och premiumbetonade bildelningstjänster, och på vårt åtagande med Volocopter, understryker vår övertygelse att Volocopters lufttaxi är nästa ambitiösa steg i vår bredare utveckling inom elektrifiering och mobilitetstjänster.

ANNONS