Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca, tillsammans med universitetet i Oxford, utvecklar ett potentiellt vaccin mot viruset som orsakar covid-19. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT
Läkemedelsbolaget Astra Zeneca, tillsammans med universitetet i Oxford, utvecklar ett potentiellt vaccin mot viruset som orsakar covid-19. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

WHO: Astra Zeneca förmodligen världsledande

Astra Zenecas vaccin mot covid-19 är förmodligen världsledande för närvarande.
Den bedömningen gör Världshälsoorganisationen (WHO).

Uttalandet kommer från WHO:s chefsforskare Soumya Swaminathan i samband med en pressträff på fredagen.

– Utifrån vilken fas man är i så skulle jag säga att de är den ledande kandidaten och det är möjligt att man kommer ha ett resultat snart, sade han och tillade att det amerikanska företaget Modernas vaccinkandidat "inte är långt efter" Astra Zenecas variant.

Ett 15-tal bolag globalt sett har inlett kliniska studier kring potentiella vaccin mot covid-19 och Astra Zeneca hoppas ha ett fungerande vaccin färdigt under hösten.

Samtidigt meddelas att koncernen ska bli leverantör av ett potentiellt vaccin mot covid-19 till Japan.

Diskussioner pågår mellan Astra Zeneca och det japanska läkemedelsbolaget Daiichi Sankyo om bland annat paketering och distribution i Japan. Astra Zeneca som utvecklar ett vaccin i samarbete med universitetet i Oxford, är också en av de aktörer som den japanska regeringen för diskussioner med för att säkra landets tillgång till ett eventuellt vaccin.

Den svensk-brittiska läkemedelsjätten har tidigare tecknat avtal om leveranser av vaccin mot covid-19 med det skotska bolaget Symbiosis Pharmaceutical. Avtal har också ingåtts om leveranser av 400 miljoner vaccindoser till Tyskland, Frankrike, Italien och Nederländerna.