Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Pensionsmyndigheten har fått nog av Advisor. Arkivbild.

Ytterligare fondbolag slängs ut

Hundratals klagomål – avtalen har varit otydliga och spararna har lurats att tro att det är Pensionsmyndigheten de har pratat med. Fondbolaget Advisor slängs nu ut från fondtorget.

Pensionsmyndigheten slänger ut ytterligare ett bolag från sitt fondtorg. Fonden Advisor Världen avregistreras, sedan myndigheten har kommit fram till att Advisor inte följer det avtal som gäller. Fonden köpstoppades i juli och en utredning har pågått sedan dess.

Spararnas pengar kommer nu automatiskt att placeras om i statliga fonden AP7 Såfa, den så kallade soffliggarfonden. Sen kan den enskilde välja att placera om sina pengar i någon annan fond. Men den som har avtal med förvaltningstjänst hos Advisor måste säga upp det avtalet själv. Hur många det är vet inte Pensionsmyndigheten.

Toppar klagomålsligan

Myndigheten har fått in uppemot 300 klagomål från sparare på fonden Advisor Världen sedan 1 januari 2016, det placerar bolaget i klagomålstoppen. Det var också anledningen till att Pensionsmyndigheten beslutade sig för att granska bolaget närmare.

Felen som myndigheten hittat i Advisors sätt att sköta verksamheten består i att avtalen med spararna har varit otydliga, det har varit alltför långa avtalstider och framför allt, spararna har i kontakt med Advisor förletts tro att det är Pensionsmyndigheten de har pratat med, enligt myndighetens chefsjurist Mikael Westberg.

- Det ser vi väldigt allvarligt på eftersom den typen av förfarande kommer att urholka förtroendet för Pensionsmyndigheten, säger han.

Advisors vd Mikael Svensson håller inte alls med. Han kommer nu begära ett inhibitionsbeslut från domstol för att omedelbart häva beslutet. Han anser att Pensionsmyndigheten borde ha inväntat de andra domstolsprocesserna som pågår, bland annat kring köpstoppet från i somras.

Inget ekonomiskt fiffel

Däremot har inga ekonomiska oegentligheter hittats.

- Vår utredning ger inte vid handen att det finns anledning att tro att de genom oegentligheter har berikat sig själva genom att ta pengar från fonderna, utan det handlar om det agerande man har haft gentemot pensionsspararna, säger Westberg.

Advisor är bara ett i raden av alla de bolag som avslöjats med oegentligheter eller rena olagligheter och som har fonder på Pensionsmyndighetens fondtorg. De mest kända är Allra och Falcon.

- Förutom de bolag vi har agerat mot, finns det ytterligare två, tre bolag som vi tittar närmare på, men vi kommenterar inte några detaljer eller vilka det gäller innan vi har kommit fram till något beslut, säger Mikael Westberg.