Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Ett steg framåt för Vågkraftparken

Fortum har fått tillstånd att anlägga och använda en ny kabel på en sträcka på 9,5 kilometer från Kungshamn ut till den planerade Vågkraftsparken.

Energimarknadsinspektionen anser att Fortums ansökan om att lägga kabel utanför Kungshamn uppfyller kraven i 6 kapitlet miljöbalken (1998:808). De anser också att Fortum är lämpliga att bedriva nätverksamhet.

Ett steg närmare

Klartecknet för kabeln innebär att Seabased Industry AB kommit ännu ett steg närmare till att få igång Sveriges första referensanläggning för Vågkraft.

– Får vi bara tillståndet från EU så kör vi igång, säger Billy Johansson vd Seabased Industry AB

Väntan har varit lång för företaget, men EU har varit positiva till liknande projekt med förnyelsebar energi.

9,5 kilometer kabel

Kabeln som ska ansluta den planerade parken med 42 vågkraftverk är 9,5 kilometer lång och består i huvudsak av sjökabel, endast den sista biten kommer dras på land in till anslutningen vid Roparebacken.

Kabeln kommer att placeras på säkert djup för att undvika att kabeln kan skadas vid ankring. Innan kabeln läggs på plats måste man också ta hänsyn till de vrak som ligger på havsbotten. Kommer kabeln passera vrakområdena närmare än 100 meter måste ytterligare marinarkeologiska undersökningar genomföras. Det kommer även att göras kompletterande bottenundersökningar vid själva parkområdet.

”Alla ska bli nöjda”

Sotenäs kommun anser att anläggningen av kabeln följer detaljplanen och är positiva till den planerade Vågkraftsparken.

– Det är ett spännande långsiktigt projekt som vi följer noga, så att det ska bli så bra som möjligt för alla, fiskenäringen, sjötrafik och så vidare, säger Mats Abrahamsson (M) kommunalstyrelsens ordförande