Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Tiggare. (arkivbild)

EU-migranterna försvinner inte

Förbjud allt som är dåligt. Tillåt det som är bra. Därefter kan politiken ta ett steg tillbaka och njuta av befolkningens lycka och välgång. Eller inte.

Det här är en ledartext. Bohusläningen är oberoende liberal.

Fattiga EU-migranter försvinner inte bara för att man förbjuder organiserat tiggeri. Deras behov av bostäder blir inte mindre om kommunala tjänstemän får avhysa dem från tältlägren.

Det är det visserligen heller ingen som påstår. Men det är vad Moderaterna Tomas Tobé och Beatrice Ask vill få oss att tro när de skriver att M inte vill förbjuda enskilda människor från att tigga, ”men vi kan heller inte acceptera ett omfattande och organiserat tiggeri” (DN Debatt, 30/4).

Det låter kanske vackert, men att människor från samma släkt eller område hjälper varandra när de kommer till ett nytt land är ingenting konstigt. Inte heller att de som tigger pengar diskuterar vem som ska sitta var. Det är inte detsamma som koppleri eller människohandel, som redan är olagligt. Det är ett sätt att underlätta vardagen, vilket varken kan eller bör förbjudas.

Samma sak gäller förslaget om att låta kommunerna anställa personal som ”upprätthåller ordningsföreskrifterna”. I klartext betyder det att kommunala tjänstemän ska kunna köra i väg människor från ett område – en befogenhet som i dag är förbehållen polisen.

Även om Ask och Tobé inte skriver något om vilka metoder tjänstemännen ska få använda, går det inte att bortse ifrån att polisen har rätt att bruka våld mot en människa som olagligen upprätthåller sig på en plats, om personen inte flyttar sig självmant. Ska detta även gälla kommuntjänstemän? Om inte, vilka befogenheter ska de ha för att avhysa människor? Om ja, då har vi en utveckling där kommuntjänstemän får bruka våld mot EU-migranter på ett sätt som åtminstone i dagsläget är otänkbart mot svenska medborgare.

Det är givetvis inte vad Ask och Tobé skriver. Det är kanske inte ens vad de menar. Därför bör Moderaterna förpassa förslagen till papperskorgen. Alla kan ha otur när de tänker.

Susanne Nyström

Liberala Nyhetsbyrån