Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Kent Asp

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Experten: ”Alla partier kommer att följa efter”

Förslaget att förbjuda tiggeri speglar en stark opinion. Alla partier utom V och MP kommer att följa efter, och lägga invandringskritiska förslag. Så fungerar politiken, konstaterar statsvetare Kent Asp.

Styrelsen för Moderaterna i Bohuslän föreslår, som Bohusläningen har belyst, att Sverige återinför ett nationellt förbud mot tiggeri. Dessutom vill de att det ska bli enklare att tvinga bort olovliga bosättningar. Förslaget ska diskuteras vid länsförbundets stämma i helgen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Förslaget är ett resultat av att tiggeri är mycket mer förekommande nu, anser Kent Asp som är docent i statsvetenskap vid Göteborgs universitet. Han säger vidare att tiggeri är en företeelse som sannolikt alla politiker inom alla partier får höra om av sina väljare.

Det är en av förklaringarna till att Bohusläns moderater väljer att föreslå ett tiggeriförbud just nu. Förslaget speglar helt enkelt en opinion som finns i samhället, konstaterar han.

Samtidigt speglar det den bild som SD har av samhället.

Är då förslaget en eftergift för SD?

– Det behöver inte nödvändigtvis vara en eftergift för SD även om det får konsekvensen att det bekräftar opinionsbilden. SD får i den meningen stöd för den uppfattningen, säger Kent Asp.

– Eftergift är ett starkt ord som innebär att man sitter och spekulerar inom partiet om detta är ett sätt att ta tillbaka röster. Jag tror inte att det fungerar så.

I senaste valet fick SD stora framgångar, och framgångarna har fortsatt. Mätningar i maj har visat ett ökat väljarstöd för partiet, nu på drygt 14 procent.

– Det ligger i sakens natur att övriga partier vill följa efter.

Utvecklingen att vrida i riktning mot SD började redan genast efter valet, konstaterar Kent Asp vidare. Först ut i den riktningen var KD.

– I den politiska opinionsbildningen är det inget överraskande. Förslaget om tiggeri är ett exempel på den förskjutning av opinionen som började redan efter valet. Det speglar en kraftig opinion i samhället och efter ett tag kommer de andra partierna att följa efter. Det är så det fungerar i politiken.

Läs också: Så tycker SD och S

– Tiggeriet är ett så starkt inslag i gatubilden och många tycker att det är jobbigt. När det finns en stark opinion tar partierna upp frågan. Alla partier kommer under den här mandatperioden att följa efter. Annars skulle det förvåna mig mycket. Den invandrarkritiska riktningen har redan börjat och förslaget om tiggeri är ett exempel.

Däremot bedömer han inte att V och MP följer med i samma utveckling eftersom de har starka väljarkårer.