Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Färgelandabor skrämda av busliv i centrum

Natten till måndag for flera ungdomar omkring på moped i Färgelanda centrum och vandaliserade.– Jag blev faktiskt rädd, säger en av de boende som fick sin nattsömn förstörd.

Ungdomar på moped åkte omkring i centrum och drog boendes soptunnor efter mopeden så att gnistorna yrde.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

– Jag vaknade av en rejäl smäll. Då såg jag hur de körde med soptunnorna som for all världens väg, säger en av de boende vars soptunna nu är på villovägar. Även hans brevlåda är vandaliserad.

– Det var extremt. Det låg soptunnor överallt.

Även en annan boende i centrum vaknade av oväsendet.

– Jag blev faktiskt rädd. Men så här har det varit några nätter efter skolavslutningen och även hela förra året.

Då fanns det möjlighet för de som stördes av buslivet att ringa till Kris- kriminellas revansch i samhället som kom och pratade med ungdomarna och höll koll på ordningen.

– Det var bra. De kom hit på en gång. Till polisen kommer man nästan inte fram, det går jättemånga signaler innan någon svarar.

Mannen i fråga är oerhört upprörd över det som pågår i centrum på nätterna och menar att han får sin nattsömn helt spolierad när han ska upp och jobba klockan sex på morgonen.

Ska man behöva flytta?

– Ska man behöva flytta härifrån? Man kan ju undra hur de här ungarna är uppfostrade och vad de har för föräldrar.

Jan Eriksson, kommunchef, känner inte till händelserna i helgen.

– Det här är ju en polisiär fråga. Vi har ju inga vakter som kan gå ute på nätterna och vakta. Men kanske måste vi återuppta samarbete med Kris igen, säger han.

För några veckor sedan trakasserade några ungdomar personalen i biblioteket. De slängde böcker hej vilt omkring sig och klistrade upp Hitlerbilder i lokalerna. Efter den händelsen har det dock varit lugnt i biblioteket.

I helgen tog polisen en rattfyllerist och en A-traktor som buskörde i Färgelanda. Dessutom anmäldes en krossad busskursruta.

– Har de som upplevt buslivet ringt till polisen? Ju fler som ringer desto bättre är det. Vi kan inte agera om vi inte vet vad som händer, säger Göran Gustavsson, förundersökningsledare vid Uddevallapolisen.

Föräldraansvar

Han efterlyser också föräldraansvar.

– Det här är ett föräldraproblem. Föräldrarna skulle kunna undersöka vad deras barn sysslar med och inte tro att någon annan gör det.