Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Få hjälp av en begravningsbyrå i Uddevalla

När en närstående går bort, kan man känna sig väldigt vilsen. Om du sen också är den som ska ta ansvar för begravningen och allt som hör till kan du behöva hjälp. Ibland kan det kännas som ett stort ansvar och du har inte ens tid och ro till att kunna sörja den avlidne.

Det bästa är naturligtvis om den avlidne har talat om eller skrivit ned sina sista önskemål om begravningen, men det är tyvärr inte alla gånger detta finns. Man kan anordna en begravning själv, men de flesta väljer att anlita en begravningsbyrå eftersom det är många olika val som man måste ta ställning till att det vanligaste är att kontakta en.

Var och hur börjar man

När första chocken har lagt sig bör man informera de närmaste, speciellt dödsbodelägare som har rätt till arv men även vänner och arbetskollegor. Skatteverket ser till att informera kommunen, landstinget och statliga institutioner, det sker automatiskt.

När du väljer att anlita en begravningsbyrå i Uddevalla kan dom hjälpa dig med alla detaljer som hör en begravning till. Det du kan börja med är att avsluta den avlidnes abonnemang för telefon, gas, elektricitet med mera för att slippa onödiga utgifter. Glöm inte att kontrollera om det kanske finns något medlemskap i en förening eller kanske någon typ av avtal som också bör sägas upp.

Banken ska också kontaktas och informeras, du kommer att bli ombedd av banken att lämna över ett dödsfallsintyg som du kan beställa per telefon eller på Skatteverkets hemsida. Naturligtvis kan också en begravningsbyrå hjälpa dig med intyget.

För att vara säker på att viktig post som adresserats till den avlidne inte försvinner kan du göra en adressändring till din egen adress eller annan dödsbodelägare. Det är enkelt och kan göras per telefon. Viktiga papper som till exempel försäkringar bör också kontrolleras.

Detaljer inför själva ceremonin

Det är bra att veta att det finns olika former av begravningar. Det finns kyrkliga begravningar, borgerliga begravningar och också ceremonier för andra religiösa arrangemang än kristna. Tid och plats för den valda ceremonin bör bokas i tid. Hur många väntas till begravningen, bara de allra närmsta eller även vänner och bekanta. Vill ni kanske ha en dödsannons i lokaltidningen.

Inför gravsättningen är det viktigt att veta om den avlidne ska jordfästas eller kremeras, vid jordfästning ska en kista väljas och vid kremering väljs en urna som kan gravsättas eller vila i en minneslund. Ibland kan det ta tid innan själva gravsättningen sker.

I kyrkan är det vanligt att en speciell sång spelas upp och att dekorera med blommor, vill någon säga några ord är det också välkommet. När ceremonin är avslutad kan det vara trevligt att samlas efteråt för att tala om minnen till en kopp kaffe och kanske en kaka, behovet av att samtala kan vara stort och det är ett fint sätt att fullända ett adjö.