Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Förbud. Styrelsen för Moderaterna i Bohuslän föreslår, som Bohusläningen har belyst, att Sverige återinför ett nationellt förbud mot tiggeri.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

”Förslaget lockar inte väljare till M”

ENKÄT: 1. Moderaterna i Bohuslän förelår förbud mot tiggeri. Vad säger du om det förslaget? 2. Statsvetare Kent Asp menar att övriga partier kommer att följa efter, då det speglar en kraftig opinion i samhället. Vad tror du om det?

Calle Johansson, distrikts- ordförande, SD, Bohuslän:

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

1. – Det är positivt. Det är på tiden att något händer och det här förslaget tycker vi är ett steg i rätt riktning.

2. – Ja, det kommer de säkert att göra. Det har vi sett i flera frågor tidigare att de tagit efter våra förslag. I alla fall kommer de större partierna att ta efter. Det bildas politik efter opinion och inte tvärtom.

Tror du att Moderaterna kommer att locka tillbaka väljare som gått över till Sverigedemokraterna efter det här förslaget?

– Nej, det tror jag inte. Väljarna är inte så dumma. De vet var förslagen kommer ifrån och vet vilket parti som står för dem. Våra väljare kommer att stanna kvar.

Kenneth G Forslund, distriktsordförande, S, Bohuslän.

1. – Fattigdom försvinner inte för att man förbjuder tiggare. Men jag tycker att man ska kontrollera att reglerna följs. Det finns en tremånadersregel, att man inte får vistas i landet längre utan arbete och man får inte tälta hur och var som helst. Det borde man titta över och tillämpa de lagar som finns redan i dag.

2. – Det är jag inte alls säker på. I den här frågan är det inte bara att förhålla sig till en opinion utan att förhålla sig till verkligheten.

Kommer liknande förslag från Socialdemokraterna framöver?

– Regeringen jobbar nu för att ta fram åtgärder där det handlar om att skapa hjälp för människor. Det handlar inte om förbud. Detta kommer att presenteras i en nära framtid. Vi kan se från Danmark att när etablerade partier börjar följa de populistiska partiet då är det just det populistiska partiet som vinner på det. Jag tror att M kan säga adjö till ytterligare väljare om de fortsätter med SD-förslag.

Läs också: Kent Asp: "Alla partier kommer att följa efter"