Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

I våras stängde högstadieskolan i Hedekas i Munkedals kommun. Under måndagen var det dags för 110 yngre barn från förskolan och upp till årskurs sex att flytta in i skolan.

Första dagen i nygammal skola i Sörbygden

Nu har den nya skolan i Hedekas för barn från förskoleåldern och upp till årskurs sex tagits i bruk.

– Detta blir nog bra men det är synd att inte eleverna i högstadiet inte får gå kvar i denna skola, säger föräldern Gitte Persson

Under måndagen besökte Gitte Persson Hedekas skola tillsammans med Peter och Pernilla Sandin för att lämna av ett antal barn som går i olika klasser på Hedekas skola. De tror på en bra verksamhet och vill framhålla den duktiga personalen.

– Men det finns några saker som kunde ha gjorts bättre sätt innan terminen startat, säger Pernilla Sandin. Man kunde exempelvis ha gjort mer för att få en bättre skolgård.

De tycker också att det är fel att barnen får gå till äldreboendet Sörbygården för att få skolmat.

– Man får inte glömma bort att det kan vara hård trafik i Hedekas och att det finns många mindre barn på skolan, säger Gitte Persson.

Den förändringen som politikerna i Munkedals kommun gjort innebär att den gamla skolan i Fisketorp lagts ner och att de yngre barnen, bosatta i Sörbygden, flyttat till Hedekas skola. Det handlar om 110 barn från förskolan och upp till årskurs sex.

– Jag tycker att den nya skolan är bättre och att lekplatsen blivit bra, säger Jonna Karlén i årskurs fem.

– Jag tycker det ska bli kul att få läxor och gillar det nya klassrummet, säger klasskompisen Malin Viktorsson.

Det finns 15 anställda i Hedekas skola, några jobbade tidigare på Fisketorps skola. En hel del tid har ägnats åt att diskutera hur verksamheten i den nya skolan ska läggas upp.

– Vi har pratat oss samman om olika saker under en vecka, säger Eva-Lotta Magnusson, ny rektor på Hedekas skola. En viktig sak för oss är att ha gemensamma ordningsregler på skolan. Eleverna kommer givetvis att få vara med i denna process.

Kommunen har satsat en del för att göra om skolgården. Enligt Magnusson är inte denna process klar ännu utan en del arbete återstår. Eleverna på skolan kommer att bli delaktiga också i denna process.

I dagsläget finns inte några planer på att bygga en ny matsal vid Hedekas skola, eleverna ska även i fortsättningen äta skolmat på Sörbygården.

– Jag tycker att den mat som serveras där är jättebra, säger Eva-Lotta Magnusson.