Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Vinnarna. Peter Amundin i en Nordisk Familjebåt vann Hermanö runt. Ombord fanns Peter Amundin, Henrik Ranqvist, Teres Amundin, Martin Ekhed och Daniel Lidsten.

Denna artikel ingår för dig som är kund.

Familjebåt vann Hermanö runt

Stenungsundsbåtarna rensade rent i Hermanö Runt och vann alla klasser. Peter Amundin vann totalt med en Nordisk Familjebåt.

Chansartat ända in på mållinjen blev utseendet på årets Hermanö Runt. Med halvvindstart i svag vind kunde de minsta båtarna skaffa sig ett rejält försprång när sedan vinden dog i jaktstarten i Hälleviksstrand. Det blev en svårseglad runda som inte inbjöd till några större taktiska finesser eller vägval. Målsättningen blev enklast möjlig: ha koll på alla vindskiften och fastna inte i stiltjen.

Du läser nu en av dina fria artiklar på bohuslaningen.se

Kunde ta häng

Totalvinnaren Peter Amundin startade ensam med LYS 1.11 i klass II och tillhörde de som kom iväg i första klungan.

– Vi kunde ta häng på två Cumulus som vi visste seglat bra i tidigare, säger Peter.

Karl-Melker Oskarsson, Accent, tycktes länge ha en betryggande ledning genom Hermanö ränna, men sedan slog det stopp i stiltjen.

– Accenten och Cumulus var väl det enda orosmomentet för oss, säger Peter Amundin. Vid utgången ur Hermanö ränna ledde vi dock och ökade sedan mer i spinnakergången till Buskrspricken.

Den avslutande kryssen till mål på Käringön blev inget problem och Peter Amundin passerade mållinjen med trygga tre minuters marginal till Johan Söderberg, Cumulus, och Olof Zachrisson, Cumulus.

Om fjorton dagar seglar Peter Amundin sitt 25:e Tjörn Runt där han har en fjärdeplats totalt som bästa resultat.

Knepig segling

Sedan tio båtar med låga LYS passerat mållinjen dröjde det hela trettio minuter innan fältet av större båtar började komma i ml.

Snabbast i klass III var Björn Gerstedt, som seglade en Elan 410.

– Det var en knepig segling med växlande vindar hela tiden. Vi hade ett gott flyt och passade noga på vindskiftena. Vi hade häng på Per Larssons First 40 och växlade med att dra i täten av den stora klungan. På sista kryssen kunde vi behålla ledningen och gå i mål med en minuts marginal till Larsson.

Först över mållinjen i klass I fyra totalt blev Jan Nilson, Stenungsund, med en 707.