Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

100-åring som gärna minns sitt barndomshem på Veddö

Den 26 augusti för 100 år sedan föddes på Veddö nära Fjällbacka Uno Isaksson. Han växte upp i en barnaskara på åtta barn i den bohuslänska skärgården.

Med havet tätt inpå husknuten var fiske och fartyg en naturlig del i vardagen. Unos far ägde ett större fartyg som fraktade gods till bland annat Island. Fadern var ute långa perioder till havs och under tiden fick Unos mor vara stark och sköta hemmet, den stora barnaskaran och ekonomin. Det var ett annat Bohuslän än det vi ser i dag. Det var ett fattigt, hårt liv och de kala klipporna som inte gick att odla grödor på var inte värt något. Uno och hans syskon åt ofta fisk till både frukost och middag. Enligt honom själv är det kosten av fisk som gjort att han blivit så gammal och nästan aldrig är sjuk. Av de åtta syskonen är Uno den enda som är kvar i livet.

Han återvänder ständigt i tankarna, drömmarna och berättelserna till sitt barndomshem på Veddö. Han ser viken med Långsjö på andra sidan och pratar ofta och gärna om gamla minnen från forna tider. Uno har alltid varit en god berättare och har en stor dos av humor. Även om minnet sviktar nu på äldre dagar lyckas han alltid underhålla eller dra uppmärksamheten till sig. Han är mycket omtyckt av alla sina fem barn, barnbarn och barnbarnsbarn.

Uno har levt ett aktivt liv och var gift med Gunvor i 50 år innan hon dog för 23 år sedan. Tillsammans fick de fyra döttrar och en son. I dag har Uno tolv barnbarn och tio barnbarnsbarn. Efter sin hustrus död träffade Uno Margareta Svedberg som fortfarande är hans käresta. De har haft stor glädje tillsammans på ålderns höst och tillbringat mycket tid i Margaretas sommarhus på Hälsö i Bohuslän.

Uno är ingenjör och har arbetat på Bofors i Karlskoga och Nohab i Trollhättan. Han är en mycket tekniskt kunnig och händig man. Han talar gärna om åren på Nohab och hur hans kollegor rådgjorde med honom om tekniska problem. Han har varit med och ritat och utvecklat turbiner och uppfunnit viktiga detaljer inom industrin.

Uno bodde hemma i sitt hus på Skillnadsgatan i Trollhättan tills han var 98 år, men i dag bor han på Källstorps gruppboende. Som den typiska bohusläningen är han envis, stark och stolt. Han uttrycker sina åsikter och säger ifrån om något inte passar. Uno tycker mycket om sång och musik. Han kan många texter utantill på gamla visor och sjunger gärna högt och ljudligt för de andra på Källstorps avdelning när han är på gott humör.

Uno säger att han ska bli 100 år och få brev från kungen. Hur det är med postgången från kungen får vi se men helt säkert är att kämpen Uno i dag når den aktningsvärda åldern 100 år.

Inger Gran