Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Benny är hälsocoachen som lever som han lär

Benny Ottossons intresse för kost- och hälsofrågor väcktes på allvar när hans blodtryck steg till en hög nivå. När han drabbades av cancer ökade intresset ännu mer. Det ledde till att han skrev en bok om livsstil och friskvård vilken kom ut nyligen.

– Det höga blodtrycket lyckades jag själv ta ner utan medicin. Jag tränade och åt mat med lågt kolhydratvärde, minskade på socker och skippade skräpmat, berättar Benny.

För ett par år sedan drabbades han av hudcancer.

– Av en elakartad, men inte aggressiv form. Jag har fått behandling med kirurgi och frysteknik. Jag har inte varit sjuk och är inte så värst orolig utan lever som vanligt även om blotta ordet cancer kan få en att rysa av obehag.

Sjukdomen utlöste vad Benny kallar ett ”superintresse” för vad livsstil betyder för hälsan. Under ett par månaders tid i våras skrev han sin bok med titeln ”Frisk. Lugn. Utvilad. Stark. Hela livet”.

– Boken består av fyra block om kost, sömn, rörelse och stress med fem tips i varje. Man behöver inte sträckläsa utan kan gå in i det block man behöver tips om och kolla mina råd.

– Ta en enkel sak som dålig sömn till exempel. Ett råd jag kan ge är att gå upp tidigt på morgonen och utsätta sig för så mycket dagsljus som möjligt. Det bygger upp sömntrycket och man sover bättre. Ett annat råd är att låta bli dator och mobil på kvällen, säger Benny.

Själv lever han som han lär, sunt och hälsosamt.

– Jag är i bra form, är full av energi och orkar leka med barnbarnen. Äter man och lever sunt behöver man aldrig få någon dipp under arbetsdagen utan orkar med det man ska göra.

– Dessutom kör jag med en 24-timmarsfasta varje fredag i stort sett året om. Och kompletterar någon gång med femdagars- eller tredagarsfasta. Nobelprisen i medicin 2016 och 2017 gick till forskning kring fasta, säger Benny.

Sedan något år tillbaka driver han eget företag som hälsoinspiratör.

– Jag föreläser, håller kurser och coachar enskilda med hälsoråd på temat ”feel good, have fun”, säger Benny. Jag har samlat på mig idéer så det kanske snart blir en bok till.

Redan 2008 startade han sitt första företag, som fotograf med fokus bland annat på bröllop. Han har fotograferat brudpar både i Sverige och utomlands, har gjort åtskilliga sådana jobb i Norge.

Både år 2013 och 2014 blev Benny prisbelönt för Årets bröllopsbild med prisutdelning på Grand Hotel i Stockholm.

– Jag har plåtat brudpar i New York, på Sri Lanka, Mauritius och Grekland samt mode på Maldiverna. De här jobben har tagit mig ut i världen på ett sätt jag aldrig kunde drömma om när jag började. Redan nu har jag ett bröllop inbokat nästa år uppe i norra Norge.

Benny föddes i Uddevalla och kom som tolvåring till Rabbalshede. Just nu är det exakt 40 år sedan han och hustrun Pia, studiekamrat på Agnebergsgymnasiet, slog sig ner i Tanumshede. Sin första anställning hade han på Bohusläningens boktryckeri.

– När jag jobbade med böcker där hade jag ingen aning om att jag själv skulle skriva en bok 40 år senare.

När Pia studerade till lärare i Karlstad följde han med dit och jobbade också på tryckeri. Efter flytten till Tanumshede utbildade han sig till fritidsledare på Ljungskile folkhögskola.

– Efter utbildningen fick jag märkligt nog en ny tjänst som fritidsledare inom äldreomsorgen. Det hade jag aldrig haft en tanke på, men det var världens chans att forma verksamheten med de äldre. Vi startade både snickeri och ett kafé på Hedegården.

Benny fick också uppgiften att fortbilda vårdbiträden i verksamheten. Det blev några år som alkoholhandläggare innan han arbetade som grafisk designer hos Extrafilm i tio år. Sedan 2008 arbetar Benny som heltidsfotograf i egna företaget OttossonPhoto.

Håkan Sannebro

Född

: År 1957.

Yrke

: Egen företagare.

Bostad

: Radhus i Tanumshede.

Familj:

Hustrun Pia, två barn, tre barnbarn.

Intressen:

Kost och hälsa, resor, musik.

Favoriträtt

: Pias köttgryta.

God egenskap:

Vågar ge sig utanför trygghetszonen.

Sämre egenskap:

Stressar för mycket ibland.

Drömmer om:

Att få göra en egen kyrkokonsert med musik och hälsokunskap.

Kör:

Volvo.

Facebook:

2 600 vänner.