Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stationskatt. Bente Hjelm har sin radiostudio i ett litet rum i lägenheten i Åmål, där hon arbetar ensam. – Men jag har sällskap av min underbara lilla stationskatt Zappa, säger Bente Hjelm.

Bente i luften igen med egen radiokanal

Efter tio år på lokalradion tröttnade Bente Hjelm och sa upp sig. Hon fick nytt jobb som hon inte heller trivdes med. Nu är hon tillbaka i etern med egen radiostation i Åmål, Radio 45 på 98,1 på FM-bandet.

Bente Hjelm är en av de populäraste programledare Radio Väst har haft.

– Jag hade kanonkul där några år, men jag tröttnade på radio och min egen röst, blev less och ville göra något annat. Men nu älskar jag det jag gör trots att det är ungefär detsamma som jag avskydde att göra då.

På Radio Väst tillhörde hon Framåt fredagsgänget och skrev hundratals låttexter på kända melodier. Mest kända är kanske En pava rött, Ikealåten om stolsbenet som fattas och Nu drar jag till Mallis.

För tre år sedan träffade hon sambon Jan-Olof från Karlstad. Hon bodde i Vänersborg så det var en bit att åka när de skulle träffas, lika långt för båda.

– Vi gick halva vägen var och flyttade till Åmål.

Bente kollade marknaden för närradio, sökte och fick tillstånd och bildade ett bolag. För ett halvår sedan startade hon planeringen.

– Jag fick god hjälp av Markus Larsson på Radio Treby i Skaraborg. Han hjälpte mig med allt.

Bente satsade några hundra tusen av egna och lånade pengar, köpte en 20 meter hög radiomast och annan utrustning. För två veckor sedan började hon sända.

– Jag har ingen ambition att låta som P4 utan ska vara en kanal för norra Dalsland och sydvästra Värmland med korta inslag och fokus på musik från 60-70-80-talet. Den lilla människans röst kan man säga.

– Sändaren täcker en radie av drygt fyra mil så vi hörs halvvägs till Karlstad, söder om Mellerud och västerut till Töcksfors.

Tills vidare gör Bente hela jobbet själv med hjälp av Jan-Olof. Reklamintäkter ska finansiera stationen.

– Jag ska leva på reklamintäkter. När jag får snurr på ekonomin ska jag anlita frilansare och kanske någon säljare.

Hon är direktör för bolaget, men utan direktörslön.

– Jag har ingen lön alls än så länge, men hoppas få längre fram. Om jag ska se några år framåt så blir det antingen så att jag inte finns alls eller hellre att jag har utvecklat med några medarbetare och kan försörja mig på en station med många lyssnare. En dröm i den här drömmen är att kunna täcka resten av Dalsland också.

– Nu känns det jättebra. Jag trivs verkligen, men det har varit nervöst och oroligt innan jag kom igång. Man kan undra om man är riktigt klok, men nu har jag vågat i alla fall.

Det är skönare lyss till den sträng som brast än att aldrig spänna en båge som Verner von Heidenstam skrev i en dikt för 113 år sedan.

Bente är en norsk pike, född på Vestlandet. Hon har tillbringat mesta tiden av sina 50 år i Sverige.

– Jag kom till Sverige som femåring och var tillbaka i Norge några vändor. I Sverige har jag varit som en nomad och flyttat runt till en mängd städer. Jag bodde i Vänersborg i över 15 år och det kändes som hemma för mig. Jag har kvar en del av mitt hjärta och sociala liv där och som tur är det inte så långt borta.

– Men i själ och hjärta är jag fortfarande norsk, säger Bente.

Fakta: Bente Hjelm

Född: År 1965.

Yrke: Journalist, egen företagare.

Bostad: Lägenhet i Åmål.

Familj: Sambon Jan-Olof, tre barn, tre barnbarn, Jan-Olofs fyra barn, två katter.

Intressen: Jobbet, musik, underhållning.

Favoriträtt/dryck: Kokt wienerkorv och en pava rött.

God egenskap: Anpassningsbar.

Sämre egenskap: Ganska otålig.

Gillar: Familjen och jobbet.

Ogillar: Orättvisor.

Bästa radioprofil: Frank Gunnarsson.

Bästa radioprogram: Rally i P3.

Drömmer om: Lever mitt i min dröm.

Motto: Det löser sig.

Facebook: 758 vänner.

Kör: Peugeot 206.