När Berit Kullberg rensade ogräs som barn lovade hon att inte göra det som vuxen. Sedan 1990 bor hon i villa med stor trädgård och rensar ogräs det gör hon. Men nu upplever hon trädgårdsarbetet som rogivande.
När Berit Kullberg rensade ogräs som barn lovade hon att inte göra det som vuxen. Sedan 1990 bor hon i villa med stor trädgård och rensar ogräs det gör hon. Men nu upplever hon trädgårdsarbetet som rogivande.

Berit har hjärtat i Kungshamn

Att fortsätta rusta upp Gerlesgårdsområdet vid Sandbogen är en hjärteangelägenhet för Berit Kullberg, ordförande i Kungshamns hembygdsförening. – Gerlegården är en kulturskatt, tycker Berit Kullberg. Det här projektet är en donation till eftervärlden.

ANNONS
|

Berit är född i Skredviks där pappan var lantbrukare. Senare flyttade familjen till en gård i Berghogentrakten. Det vanligast jobbet för ungdomarna var att rensa kålrötter och ogräs

– Jag lovade att som vuxen aldrig rensa ogräs, säger Berit.

Sedan 1990 bor hon i en villa med stor trädgård. Skall den vara snygg får Berit göra avkall och fortsätta med ogräsplockandet.

Nu ser Berit det som växer med andra ögon och trädgårdsarbete är rogivande.

Praktik blev fast anställning De första åren tillbringade Berit i Skogens småskola tillsammans med fem flickor och sju pojkar. I Bergs skola handlade det åter om B-formsklasser.

ANNONS

Sedan skedde flytt till Göteborg, fortsatt folkskola, studier vid Vasa flickskola och kompletterade studier. Berit ville satsa på journalistik, något inom resebranschen eller barnskötsel.

En av praktikplatserna var Nordisk resebyrå. När skolan var slut ringde man från företaget och erbjöd Berit fast jobb. Därefter kom hon i 22 år att vara resebranschen trogen.

Nordisk resebyrå sålde resor med flyg till företag och sjöfolk som skulle ut i världen. En annan gren var tågbiljetter.

Efter Nordisk kom Berit till Paddans resebyrå. Att jobba i resebranschen var spännande tyckte Berit .

– Att sälja ett kylskåp eller en spis är en sak, säger hon. Vi sålde förhoppningar till dem som skulle ut och resa. Stressigt och långa arbetsveckor men otroligt stimulerande.

Fick chansen att resa Innan lagen mot mutor kom var resebyråerna frikostiga med att ge sina anställda gratisresor. Berit berättar att hon och hennes kollegor då och då kunde resonera om vad de skulle hitta på kommande veckoslut. Det blev kortare veckoslutsresor och många långresor under semestern. Berit fick chans att se stora delar av världen för en ringa kostnad.

– Vår chef på Paddan tyckte det var bra att hans anställda reste iväg, minns Berit, men han förmanade oss också att uppträda korrekt och inte skämma ut företaget. För då skulle det inte bli några mer gratisresor.

ANNONS

1981 tog Berit tjänstledigt då hon bestämde sig att flytta till Kungshamn. Hon hade lägenhet i Göteborg och var osäker om hon skulle trivas. Så blev fallet och sedan dess är Berit bofast med hus vid Vinkelgatan.

Hon började arbeta på en fritidsgård, och har jobbat i skolan och på Hotell Kungshamn.

Projekt mot droger Berit har alltid intresserat sig för frågor som rör att motverka ungdomars drogberoende. Ensam startade hon ett projekt i Kungshamn; ett projekt med fritidsgården vid Nygatan som bas. Bakgrunden var att drogmissbruket också spridits till mindre platser.

– De politiker jag talade med när jag startade ansåg att missbruk bara fanns under sommaren på Sotenäset, säger Berit. Sanningen var ju en annan. Många ungdomar löpte stor risk att dras in i missbruk.

Flera somrars nattvandring i samband med stora ungdomsevenemang hade gett Berit en bra insyn i vad som sker i verkligheten.

Berit hade öppen fritidsgården alla lördagar och dit kom många föreningslösa ungdomar. En läsk, en påse godis och musik hade bra effekt. Drogmissbruket minskade i kommunen och syftet med Berits projekt var att fästa politikernas och föräldrarnas uppmärksamhet på drogproblemen.

Kulturhus gav hemvist Berit är ordförande i Kungshamn hembygdsförening. När den startade för elva år sedan hade man 21 medlemmar. I dag har man 607.

ANNONS

Föreningen saknade fast lokal men förhandlade med kommunen och disponerar i dag Sjömärket, tidigare kustbevakningens sambandscentral på Tjuvsundberget, samt Gerlegården med två magasin som ligger i Sandbogen.

– Gerlegården är en kulturskatt, berättar Berit. Gården är ett av de två köpmanshus från gamla tider som finns kvar.

I slutet av 1700-talet byggdes i Sandbogen ett handelscentrum dit fartyg kom och gick med varor som bröderna Gerle sålde. Skutorna gick så långt som till Spanien och på Gerleområdet fanns trankokeri, sillsalteri och tunnbinderi. Inom området fanns en gång post, telegraf och häkte för traktens brottslingar.

Berit och hennes kollegor har med ekonomisk hjälp, bland annat från Sparbanksstiftelsen, rustat upp Gerlegården som varit obebodd i över 50 år. Allt efter direktiv från Bohusläns museums antikvariska avdelning.

– Vi vill spegla en del av ortens näringar, säger Berit. Bland annat konservindustrin som alltid varit stark här ute.

Mer än 5 000 arbetstimmar har ideella krafter i föreningen lagt ner på detta angelägna projekt. Berit Kullberg och Lennart Samuelsson fick år 2007 Västra Götalands stipendium för sitt arbete med Gerleprojektet.

Fyller: 65 år 2 juli.Bor: Vinkelgatan, Kungshamn.Född: Skredsvik.Familj: Dotter.Utbildning: Inom resebranschen.Arbetat: Nordisk resebyrå och Paddan i Göteborg.Flyttade: 1981 till Sotenäset.Eget projekt: Förebygga ungdomars drogberoende.Uppdrag: Ordförande i Kungshamns hembygdsförening.Roligast: Att rusta upp kulturskatten Gerlegården.Tv: Gärna Antikrundan och tips på hur man bygger och reparerar.Fritiden: Blomsterälskare med egen täppa.Husdjur: Tre katter.

ANNONS