Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Statyetten av golfspelaren är ingen trofé som Brita Jacobsson har vunnit utan en symbol för hennes golfintresse. ”Golf är en mycket trevlig sport,” säger hon Bild: Håkan Sannebro
Statyetten av golfspelaren är ingen trofé som Brita Jacobsson har vunnit utan en symbol för hennes golfintresse. ”Golf är en mycket trevlig sport,” säger hon Bild: Håkan Sannebro

Brita slutar inte arbeta – men nu trappar hon ner

Efter ett yrkesliv fyllt av siffror, ekonomi och redovisning har Brita Jacobsson nått pensionsåldern. Men hon slutar inte som redovisningskonsult utan fortsätter ett tag till, dock i mindre omfattning.

– Jag trivs så jättegott på jobbet så jag vill inte sluta nu. Om drygt en månad går jag ner till 25 procents tjänstgöring, en arbetstid jag ska fördela på två dagar per vecka. Jag tänker fortsätta så i två år till men sedan får det räcka, det har jag bestämt, säger Brita Jacobsson.

– Vi har våra tre barn och deras familjer i Stockholm och gör redan en hel del resor dit och hälsar på. Nu kan det bli ännu fler besök hos barnen när jag får mera ledig tid.

"Jag fick börja som slaghjälp"

I tjänsten hos Baker Tilly SEK har hon kontakt med många egna företagare. Under en period på cirka 15 år var hon själv egen företagare tillsammans med systern Lena. De sydde kläder i företaget Otto-modeller.

– Namnet tog vi efter farmors katt som hette Otto, skrattar Brita. Vi köpte in tyger och sydde jackor och tröjor av egen design och sålde på olika sätt, till exempel på marknaden i Hjo om somrarna. Jag tycker fortfarande att det är roligt att sy och får kanske mera tid för det nu men det blir i så fall inte kommersiellt utan för eget bruk i familjen.

Brita gick i mamma Ingrids fotspår och började sin karriär på posten. Ingrid var postkassörska i 35 år på Skogslyckan.

– När jag var 14 år fick jag börja som ”slaghjälp” hos mamma på posten, berättar Brita. En lärare som såg mig där tyckte inte om det där utan tyckte att jag skulle vara hemma och läsa läxorna. Men det gick bra, jag hade lätt för mig i skolan.

"Det var inte min grej"

Hon tog studenten på Östrabo och tänkte bli förskollärare.

– Efter praktik både på dagis och i familj insåg jag att det inte var min grej. Jag gick i stället kurser i stenografi och maskinskrivning i avsikt att bli läkarsekreterare.

Brita sökte till både sådan utbildning och utbildning till postkassörska. Hon valde posten och fick jobb, först i Uddevalla och sedan i Halmstad. Efter fyra år i Halland och giftermål med Mats Jacobsson gick flytten till Ljungskile, där de byggde egen villa som de fortfarande bor i.

Fotboll och orientering har ersatts av golf

Brita började på posten i Ljungskile och fortsatte i Uddevalla där hon blev innesäljare. Efter drygt 20 år på posten kom hon till Baker Tilly SEK.

– Jag blev faktiskt handplockad hit av chefen Tommy Olofsson och fick både intern och extern utbildning. Det var jätteroligt och något som skulle ha gjorts långt tidigare. Men det var för all del både intressant och lärorikt på posten, säger Brita.

Hon har varit en flitig motionär, har spelat fotboll i LSK och tävlat mycket i orientering, bland annat på tio femdagars. Tre gånger har hon sprungit halvmaran i Göteborgsvarvet.

– Numera är det mest golf som gäller med 23,7 i handicap, berättar Brita. Golf är en trevlig sport, kul men ibland frustrerande när bollen inte går som man vill. Men det är härligt att komma ut på banan och det sociala umgänget är inte minst viktigt.

Intresset tog henne till Sydafrika

Golfen har fört henne till Sydafrika fyra gånger och om ett år är det dags för en ny resa dit.

– Jag ska åka tillsammans med gamla vänner från tiden i Halmstad.

Skidåkning både utför och på längden hör också till intressena.

– Med åren har det blivit allt mer längdåkning. I vinter åker vi till Sälen med barn och barnbarn och lite längre fram blir det en tripp till Funäsdalen med kompisar.

Trivs bra i Bohuslän

Och så då sommarstugan i Fjällbacka som Brita och systern Lena tagit över från föräldrarna Ingrid och Karl-Erik Mathson.

– Där har vi härliga somrar med bad, båtturer och fiske. Men vi är där övriga årstider också och använder den så gott som året om, säger Brita.

Fakta: Brita Jacobsson

Firar: Med familjen hemma, senare i fjällen.

Yrke: Auktoriserad redovisningskonsult.

Bostad: Villa i Ljungskile.

Familj: Maken Mats, tre barn, fyra barnbarn.

Intressen: Trädgården, sommarstugan, golf, skidåkning.

Favoriträtt: Stekt makrill, spenat och färskpotatis.

God egenskap: Positiv och glad.

Sämre egenskap: Otålig.

Drömmer om: Att i högre grad själv få bestämma över min dag och det får jag nu när jag går ner i arbetstid.

Kör: VW Polo.

Facebook: 146 vänner.

Instagram: 38 följare.