Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Britta brinner för unga utsatta i samhället

Trots att hon enbart varit sommarboende i Kungshamn är det här hon känner sig hemma. Havet, stillheten tillgängligheten tilltalar Britta Wingård. Och det är genom föreningslivet som stockholmparet känner tillhörighet till människorna i Kungshamn.

Kungshamn tar emot med solen blänkande i havet. I ett radhus några stenkast från kustremsan bor Brita Wingård. Trots att hon inte är uppvuxen i Kungshamn utan i Gerlesborg, Lysekil och Västervik, är det i Kungshamn hon känner sig hemma. Både farmors och mormors hus finns i staden och i snart sagt varenda sommar i hennes 75-åriga liv har hon tillbringat i Kungshamn. Vad det egentligen är hon känner har hon svårt att sätta ord på.

Lättare är det då att prata om skolan, vår viktigaste samhällsinstitution om Britta får bestämma. Efter studier i matematik, zoologi, botanik, genetik, pedagogik på Uppsala universitet började hon jobba som lärare.

Snart insåg hon att för kunna påverka krävs makt så då blev hon rektor.

– Men när skolan kommunaliserades lämnade jag rektorsjobbet i Stockholm. Jag var inte intresserad av att räkna pengar, jag ville ägna mig åt pedagogik.

För det var, enligt Britta, det som hände i kommunaliseringen, fokus flyttades från pedagogik och innehåll till att hålla budget.

Att i protest lämna sitt jobb var en modig handling. Även om hon kände stöd från kollegor var hon ensam markera så tydligt gentemot utvecklingen.

– Det är med sorg jag ser hur skolan utvecklas i dag. Under min sju år som rektor hade vi en elev som inte klarade godkända betyg, nu kan ju den siffran vara ända upp emot 20 procent. Jag vet att det vi kan göra är att ge barn en kompensation från svåra hemförhållanden. Jag är övertygad om att skolan kan vara den institution som kan bryta den sociala situationen. Och forskning visar att klarar du gymnasiet så klarar du dig i livet.

Sitt nya jobb nådde henne när hon befann sig på en flygplats i New York och träffade en kollega som hade en universitetsadjunkttjänst ledig. Hon tog sig an tjänsten, men började även läsa och skrev avhandlingen ”Att vara rektor och kvinna”. Den blev klar 1998.

Men det akademiska livet är hårt och när en stor omorganisation skulle genomföras sa hon tack och adjö till yrkeslivet.

Att flytta från Stockholm till Kungshamn var ett äventyr i sig. Men via föreningslivet har det varit lätt att komma in i samhället.

– Jag är så glad att vi flyttade från Stockholm och anonymiteten där. Närheten till havet har betydelse och så frihetskänslan förstås och att bli igenkänd på Konsum och i banken ger en känsla av att man tillhör någonting.

Och även om hon inte längre finns på någon månatlig lönelista, gör hon ett och annat reportage till Lysekilsposten. Läsare av Bohusläningen känner igen henne som referatskrivare av Kungshamns Rotarys föredragshållare.

– Jag är sekreterare i föreningen och då ingår det att skriva för tidningen, ler hon.

Men hon hinner också med flera bokcirklar, berättarkvällar och sist men inte minst PRO-vetarna.

– Vi har nåt läskigt framför oss i augusti, vi ska på regionsfinal i Göteborg och det sägs att en fullbokad buss ska ner och lyssna.

Hon har varit mer förr. Tillsammans med sin man, naturvetaren Jan Lännergren, historieläraren Tomas Bergqvist och Brittas eget område statsvetenskap, kultur och litteratur har laget det väl förspänt kunskapsmässigt. Akilleshälen är populärkultur och musik.

– Sporten brukar vi fixa, jag har till exempel lärt mig alla olympiader och så pluggade jag in alla landskapsblommor och landskapsdjur. Jan skrattade åt mig för det, men det har gett oss minst fem poäng, ler Britta Wingård.

När Britta Wingård skrevs in i kyrkoböckerna tappade prästen bort ett t, så på alla offentliga papper heter hon Brita. "Det störde mig mer förr än nu, nu spelar det mindre roll".

Ålder: 75 år.

Bor: I radhus i Kungshamn.

Familj: Mannen Jan och hans tre Barn och tre barnbarn.

Kör: Vi har två bilar Volvo S 40 och Volvo V 50. Den ena ställer vi av på vintern

Läser: Gå Förlorad av Agnes Lidbeck och Det första chiffret av Denise Rudberg

Bästa egenskap: Nyfikenheten, engagemang för barn och unga.

Sämsta egenskap: Jag kan inte städa, det blir inte rent.