Carl från Bovall utvecklar världsunik mataffär

En autonom mataffär där kunden väljer sina varor på en touchskärm. Och en stor produktion av krasse till restauranger och grossister. Carl Bredin från Bovallstrand satsar på sin dröm om en hållbar livsmedelskedja. Nyligen imponerade han på investerarna i tv-programmet Draknästet.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Det var med bestämda kliv som Carl Bredin kom in i Draknästet, först ut i det sista avsnittet av SVT-programmet. Han fick beröm av ”drakarna” för sin presentation av företaget Nearbyfood, och efter en utdragen förhandling med Sara Wimmercranz och Shervin Razani lyckades han få dem att investera i företaget.

– Det var väldigt nervöst. Pitchen var det svåraste att komma ihåg, men så fort de började fråga om mitt företag var det inga problem, det kan jag utan och innan. De klippte ganska mycket, jag stod nog där en timme och babblade på men i tv fick man väl se tio–tolv minuter, säger han.

ANNONS

Bohusläningen träffade Carl Bredin för tre år sedan. Då hade han precis flyttat från en liten friggebod i Bovallstrand till en 90 kvadratmeter stor lokal i utkanten av Kungshamn för att utöka sin odling av bland annat smörgåskrasse, som sedan såldes till restauranger. Visionen var redan då att skapa hållbar mat genom hela konsumentkedjan.

Mycket har hänt sedan dess, men inte riktigt i den takt som Carl själv först hade trott.

Har landat två storkunder

Från en blygsam omsättning 2019 hoppades han på att det skulle ta rejäl fart året därpå. Men då kom pandemin och satte allt på paus. Med facit i hand var det kanske det bästa som kunde hända.

– Jag trodde att jag skulle få stora kunder och vara där jag är i dag, men det tog två år längre än beräknat. Under den tiden höll jag ett så högt tempo och behövde nog stoppas upp, annars tror jag att bolaget hade gått i konkurs.

I dag bor Carl i Linköping, dit han först flyttade för att studera. Han har två heltidsanställda och har lyckats landa två stora kunder – en grossist och restaurangkedjan Pinchos – som har fått rejäl fart på försäljningen av det han kallar för supermat.

ANNONS

– Det är fullpackat med näringsämnen och man behöver inte äta mycket. Det är som ett äpple i koncentrat. Så en nypa krasse om dagen håller också doktorn borta från magen, säger han och skrattar.

Men det blev en hemsk start i den nya hemstaden då odlingarna bara ruttnade. Carl jobbade bokstavligen dygnet runt för att få ordning på det, och fick även hjälp av föräldrarna som även de ställde upp dag och natt.

– Det var en riktig helvetesvecka, och jag har aldrig varit så trött i mitt liv. Veckan därpå körde jag i 38 timmar utan att sova. Efter det kunde jag komma i gång med produktionen igen men jag tappade en och en halv månad.

En enorm varuautomat

Det andra bolaget, Nearbystore, är nästa steg i Carl Bredins vision och går ut på att skapa en autonom matbutik. Han beskriver det lite som en enorm varuautomat som drivs helt utan personal och kräver 90 procent mindre yta än en konventionell mataffär. I stället för att plocka varor från en hylla väljer kunden vad den vill ha antingen via en app eller på en touchskärm i butiken, och allt kommer sedan ut på ett rullband. Allt sker automatiskt med hjälp av en robot.

ANNONS

Redan i dag finns en konceptbutik i Linköping som har testats av drygt 300 kunder.

– En tredjedel av dem har valt att återkomma, trots att det bara är en betaversion. I dagsläget lägger vi manuellt in varor, men om vi lyckas lösa automationen blir butiken världens första i sitt slag. Vi tror att det tar två år innan den är helt klar, men då är jag också tidsoptimist.

Butiken är anledningen till att Carl sökte sig till Linköping, då han skulle studera maskinteknik. Men genom att söka upp alla möjliga med kompetens inom området lyckades han lära sig på egen hand och hoppade av studierna. Han fick några samarbeten, bland annat med en som hjälpte honom att ta fram en robot.

80–90 timmars arbetsvecka

Carl lägger ner i stort sett all sin vakna tid på bolagen och räknar med 80–90 timmar i veckan, något som för övrigt en av tv-drakarna slog ner på som ohållbart i längden. Själv ser han än så länge inga problem med arbetsbördan.

– Så har det varit de senaste tre åren, och så länge jag tycker att det är roligt ser jag det inte som jobb på det sättet. Kan jag komma hem innan flickvännen har somnat är det bra. Sedan brukar jag kunna varva ner med något Youtube-klipp och en macka på kvällen, det är min belöning.

ANNONS

Men på helgen får du väl ändå vara ledig?

– Då blir det kanske bara 8–10 timmar. Så här i backspegeln var det ju rätt dumt att starta två bolag samtidigt, det hade jag nog inte gjort i dag. Men när det tog stopp i och med pandemin blev det tråkigt och jag ville ha något annat. Och nu kan jag ju inte lägga ner något av dem.

Att ge upp ligger inte för Carl. I början trodde han på snabba resultat men fick snart lära sig den hårda vägen då de två första åren gick trögt och utan vinst. Det kändes meningslöst, men en stark tro på sin idé drev honom.

– Det kan gå skit i början, och allt tar så mycket längre tid än man tror. Samtidigt tror jag att det är bra att gå in i ett projekt med den naiviteten, annars finns det risk för att man aldrig tar chansen. Där många misslyckas är att de ger upp för tidigt.

Brorsan tog över företag

Carl Bredins entreprenörsanda sitter i sedan uppväxten då han sålde leksaker och egenodlade grönsaker i grannskapet. Som tonåring startade han och brorsan Nils företaget Ö-expressen, som gick ut på att leverera nybakt bröd till hamngäster. Företaget lever för övrigt kvar än i dag genom Nils, som dessutom har tagit över den tennisakademi som Carl startade sommaren 2019.

ANNONS

– Han är också en riktig entreprenör och har ju fler verksamheter än mig i dag, säger Carl.

Tiden i Linköping börjar nu gå mot sitt slut för Carl, som snart flyttar med flickvännen Johanna till Uppsala där hon ska plugga till jurist. Det blir till att veckopendla till en början, men på sikt är han öppen för att flytta verksamheten. Den senaste tidens ekonomiska oro har också bidragit till att han kanske får tänka nytt på vissa områden.

– Vi har varit hårt pressade i och med lågkonjunkturen och haft svårt att få lönsamhet i odlingen. Så vi kanske flyttar produktionen och jag hoppas på stora förändringar framöver. Genom Draknästet har jag också fått in viktig rådgivning.

– Jag vill ju göra förändring på riktigt, och det kanske blir med en annan affärsmodell. Vi får se, säger han.

LÄS MER:Han gör klockor av gamla rep och fisknät

LÄS MER:Hållbarhet i fokus när unga vill start företag

LÄS MER:Adam, 20, tog bussen till Ukraina – hjälpte flyktingar till Uddevalla

Carl Bredin

Ålder: 23 år.

Bor: Lägenhet i Linköping.

Gör: Egenföretagare.

Familj: Flickvännen Johanna. Mamma Helena, pappa Johan och lillebror Nils.

Intressen: Hållbarhet, effektivitet – och elfordon. ”Jag har en elmotorcykel som är mitt dyraste privata inköp någonsin.”

Bra egenskap: ”Jag ger inte upp och kan göra saker utan att förvänta mig något tillbaka.”

Sämre egenskap: ”Jag är tidsoptimist och naiv. Men jag jobbar på det och blir bättre och bättre.”

ANNONS