Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

De brinner för att experimentera – med mat och bakverk

I en del av Agnebergskolan finns både ett bageri och ett kök, en restaurang och en kafeteria. Där håller eleverna på programmet restaurang och livsmedel till. Programmet är uppdelat två inriktningar, bageri och konditori samt kök och servering. För de elever som Bohusläningen träffar på var valet av inriktning minst sagt enkelt.

– Matlagning och bakning är två skilda världar, när jag lagar mat går jag mest på känsla och det kan man ju inte göra när man bakar, säger Kasper Karlsson från Hedekas som går inriktningen kök och servering.

Men kan man inte gå på känsla även när man bakar? Jodå, i alla fall om man frågar eleverna på bageri och konditori.

– Det går att experimentera massor! Det är bra att starta med ett grundrecept men sedan går det att experimentera utifrån det med smaker, utseende och konsistenser, säger Julia Olsson från Hällevadsholm.

LÄS MER: Äppelmust och tygkassar i fokus när eleverna startar eget

Förutom det enkla valet av inriktning är en gemensam sak det genuina intresset.

– Jag har alltid gillat att stå i köket och det är så härligt att vara här i skolans kök och ha tillgång till riktigt bra utrustning, säger Max Nilsson Fjeldbo från Bovallstrand.

I klassrummet

Vad händer innanför gymnasiets väggar? Och vilka är eleverna? I en artikelserie i fem delar får vi följa med in på fem olika gymnasieprogram i Uddevalla och se vad som händer i klassrummet.

Gillar att prova sig fram

Just det här med utrustning och redskap visar sig vara en viktig del för både bagarna och kockarna.

– Jag bakar ju hellre en tårta när någon fyller år än att köpa den, men det är lite tråkigare och svårare att baka hemma. Här har vi ju all utrustning man kan behöva, hemma kan man behöva improvisera lite ibland, säger Julia Olsson.

– Ja, och ibland kan det vara lite skönt att inte baka på fritiden eftersom vi gör det så ofta här i skolan, tillägger Felicia Larsson från Högsäter.

LÄS MER: Här är eleverna som binder buketter på skoltid – drömmer om en egen butik

Felicia och Julia är två kompisar som träffades när de började på programmet. Tillsammans är de överens om att konditoribiten är den del som är absolut roligast, och inte baka glutenfria bröd som de gör just den här dagen. Tillsammans har de en liten dröm om att en dag starta eget.

– Vi skulle vilja öppna ett litet bageri med kafé tillsammans där vi kan servera bakverk och kanske lite frukost på morgnarna, säger Julia Olsson och Felicia Larsson fyller i:

– Det hade varit kul så man får testa sig fram lite, experimentera och inte bara göra det vanliga varje dag.

LÄS MER: Liam, 17, ska bygga sitt eget hus – byggeleverna på Östrabo om framtiden

Drömmer om kocklandslaget

Även den blivande kocken Max Nilsson Fjeldbo drömmer om att öppna eget, men i hans fall blir det så klart en restaurang.

– En riktig sån där mysrestaurang med god mat, vad mer kan man begära? säger han.

Men som kock finns det även andra riktningar att gå, bland annat som den Kasper Karlsson tycker verkar roligast.

– Jag älskar att tävla, så jag vill vara med i kocklandslaget.

Hur gör man för att komma med i det?

– Ja, man måste väl vara jävligt bra och börja jobba så man lär känna folk som känner folk som du vill lära känna. Jag tror att kontakter är väldigt viktigt i den här branschen.