Kärlekspar. Gammal kärlek rostar aldrig, heter det. Det är något som stämmer i hög grad på Göte och Mariann Andersson. I 67 år, därav 65 som gifta, har de hållit kärleken levande.
Kärlekspar. Gammal kärlek rostar aldrig, heter det. Det är något som stämmer i hög grad på Göte och Mariann Andersson. I 67 år, därav 65 som gifta, har de hållit kärleken levande.

De har hållit kärleken levande i 67 långa år

På midsommarafton 1951 vigdes Mariann och Göte Andersson, Högsäter. Sedan dess håller de ihop i vått och torrt. I dag firar de krondiamantbröllop som gifta i 65 år, han 93 år gammal, hon 91.

ANNONS
|

Kärleken har övervunnit de små tvister som dykt upp under åren. För det har funnits sådana.

– Men vi har hållit kärleken levande, säger Göte. Visst har vi kivats lite ibland, men inte i någon större grad. Vi tycker lika om det mesta och är oftast överens. Mariann är en väldigt balanserad kvinna att leva med, alltid glad och positiv. Jag har till exempel aldrig hört en svordom komma över hennes läppar.

Något absolut recept för ett långvarigt förhållande har makarna inte. Men ett råd vill Göte ge om det krisar i relationen.

– Försök kämpa på och ge inte upp i första taget. Det går att övervinna problemen om man verkligen vill.

ANNONS

Göte är infödd Högsätersbo och har bott hela livet i samhället. Mariann kom från Stockholm till Högsäter som simlärare sommaren 1949. Simskolan avslutades med en högtidlig promotion där folkdansgillet medverkade. Mariann skulle lära dansarna en ny dans, schottis i turer, och Göte träffade henne första gången i bygdegården. Han erkänner utan omsvep:

– Jag blev kär i henne direkt!

En kort tid efter första mötet gjorde Göte något drastiskt.

– Jag tog mod till mig och frågade om vi skulle förlova oss. Som tur var svarade hon ja. Senare fick jag veta att Mariann kom från en fin familj i Stockholm och hade jag vetat det hade jag aldrig vågat fråga.

Sedan dess är Mariann kvar i Högsäter hos Göte. Hon var nyexaminerad gymnastikdirektör från GCI i Stockholm och fick en tjänst som gymnastiklärare på realskolan i Färgelanda. Göte avslutade sin utbildning till byggnadsingenjör och 1951 gifte de sig, den 23 juni, dåvarande midsommaraftonen.

– Vigseln ägde rum i Västerleds kyrka i Bromma med min konfirmationspräst Brynolf Ström som förrättare, berättar Mariann. Efteråt hade vi middag hemma hos min äldre bror Nils-Erik.

ANNONS

Paret bosatte sig i Högsäter och flyttade 1955 in i egen villa på Söder- gatan. För ett par år sedan flyttade de till en liten tvåa i Solgården.

– Här stortrivs både Mariann och jag, säger Göte. Vi är faktiskt första paret som fått använda parboendegarantin. Mariann är vårdtagare här, men jag klarar det mesta själv. Vi äter och umgås och har det bra i största allmänhet.

Mariann blev gymnastikdirektör 1948. Samma år var hon en av de 200 kvinnorna i den svenska gymnastiktruppen i OS i London. En manlig trupp med lika många gymnaster deltog också. Mariann fick se det mesta av olympiaden och inte minst finalen i fotboll som slutade med svenskt OS-guld, det enda i fotboll hittills.

– Vi satt på läktaren och skrek oss hesa och hejade fram Sverige till vinst över Jugoslavien med 3–1 och guldet, berättar Mariann.

Göte är född i Högsäters gamla hotell. Han kan samhällets historia på sina fem fingrar och har lett många studiecirklar om Högsäter. Han kan berätta om den första lanthandel som etablerades i Högsäter.

– Den startades 1875 av Aron och Karolina Jakobsson. Högsäter var inget samhälle då, det fanns bara ett par torp. All service fanns i Tångelanda, som hade gästgiveri, mejeri, tingshus, post och affär, apotek, läkare och veterinär.

ANNONS

Jakobsson byggde sin lanthandel på nuvarande fastigheten Genavägen 25, där det senare även blev bankkontor.

– Affären växte ut till en omfattande rörelse och man kan säga att det var Aron som skapade samhället, som fick alltmera service, berättar Göte.

ANNONS