Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Emma vill jobba med människor och turism

Efter sommarjobb på hotell och caféer kände Emma Andersson från Vänersborg att hon ville serva människor på ett annat sätt. Om ett år kan hon titulera sig turismvetare.

I det gamla badhuset har Uddevalla kommun sitt turistcenter. Emma Andersson har öppnat lokalen och ställt i saker och ting i ordning. Klockan har precis slagit nio och det är än så länge lugnt bland glassen och broschyrer. Men frampå dagen kommer turisterna, ibland en och en, oftast i större sjok. Då gäller det att vara på alerten för att serva och hjälpa till.

– Mycket karta blir det, skrattar Emma som i dag enkelt kan ringa in turistbyrån för att visa utgångsläget för turister som vill uppleva Uddevalla med omnejd.

Eftersom Emma själv inte är från orten - även om mammas släkt stammar från Uddevalla - lutar hon sig mot kollegorna som servat turisterna under tidigare säsonger. Men övning ger färdighet och allt eftersom sommaren går kan även hon locka med olika utflyktsmål.

– Strandpromenaden brukar jag tipsa om. Det är en fin utflykt om man vill strosa lite och kanske ta en fika.

Den sevärdhet som, i alla fall enligt Emma, väcker mest intresse bland turisterna är den syriska hästen som står på hästepallarna. Många vill veta hur man tar sig dit och lyssnar gärna till historien om hur hästen kom i kommunens ägo och varför den är placerad där den står

Emma gillar att serva människor och var tidigt inställd på att det var med människor hon ville jobba, men har samtidigt hade hon en önskan om att göra mer än att bara hjälpa till. När hon fick nys om den treåriga högskoleutbildningen turismvetenskap i Karlstad blev den tämligen given, hon skulle bli turismvetare. Utbildningen är bred och handlar om kommunikation, marknadsföring, event management, samhällsplanering och projektledning. I utbildningen ingår kurser som har sin kärna i kulturgeografi, lokal och regional utveckling och företagsekonomi och projektledning.

Under en fri termin ges du som student möjlighet att till exempel studera utomlands eller göra praktik inom turismnäringen. Programmets sista termin avslutas med en fördjupning i ämnet turismvetenskap där studenterna skriver ett examensarbete med inriktning mot planering eller kommunikation. Till hösten börjar Emma det tredje och sista året som inleds med en fri termin. Den gör det möjligt att göra praktik inom turismområdet eller förlägga studierna på ett universitet utomlands. Emma har valt att plugga och för hennes del blir det Amsterdam.

– Jag hade gärna velat gå en termin i Tyskland, men även om jag läst tyska kan jag inte tillräckligt för att klara en utbildning på tyska, så då fick det blir Amsterdam som är mer internationell.

Vad som händer när examen är avklarad är dolt i dunkel - i alla fall i dag. Men hon skulle gärna vilja ägna sig åt att utveckla platser på något sätt, kanske sätta tänderna i en stadskärna eller något annat liknande.

Emma Andersson från Vänersborg känner inte Uddevalla som Vänersborg, som är hennes födelseort, men allt eftersom sommaren går lär hon sig mer och mer om staden och dess omgivning.

Bor:

I Vänersborg och Karlstad

Ålder:

25

Gör:

Sommarjobbar på turistcenter, annars student på Karlstads Universitet

Läser

: Kurslitteratur

Hobby:

Onlinespel, ridning och hästar