Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

På gården Brotorpet finns cirka 120 djur av vilka hälften är mjölkkor. ”Den här kvigan ska kalva nästa år och då börjar hon mjölka,” säger Thor-Björn Jakobsson. Bild: Håkan Sannebro

En jordnära politiker i fars och farfars fotspår

Thor-Björn Jakobsson går i fars och farfars fotspår i politiken. Farfar Adolf var ordförande för kommunalnämnden i Högsäter och pappa Paul var ordförande för kommunstyrelsen i Färgelanda. Själv är Thor-Björn fullmäktiges ordförande i Färgelanda.

– Jag har centerpolitiken i blodet kan man nog säga. Vi pratade mycket politik hemma vid köksbordet och det var aldrig någon tvekan om vilket parti jag skulle välja. Jag fick ju Centerns värderingar med ända från barndomen, säger Thor-Björn Jakobsson.

Nu fyller han 60 år och ska fira, men på hemlig ort.

– Jag tar det med ro, att fylla 60 är inget särskilt, alternativet vore värre. Man får väl vara glad att man kommit så här långt.

Började karriären i CUF

Som många andra i centerrörelsen började han i CUF.

– Jag tror jag gick med där när jag var 15. Men jag blev inte aktiv i politiken förrän i början av 90-talet, säger Thor-Björn, som är ordförande för centerkretsen i Färgelanda.

– Förutom ordförandeskapet i fullmäktige har jag något ytterligare uppdrag, men jag vill inte ha fler utan vill renodla min roll som ordförande för att inte drabbas av jäv när frågorna kommer till fullmäktige.

– Jag är intresserad av politik över huvud taget och i synnerhet av kommunalpolitiken. Vi gjorde ett bra val och fick väl något av en ”Tobbeeffekt” tack vare vårt nya unga kommunalråd Tobias Bernhardsson. Han betydde mycket för vår framgång i valet, säger Thor-Björn.

Jobbat på föräldragården sedan barnsben

Efter grundskolan gick han på Nuntorpsskolans tvååriga jordbrukslinje. Han gick också kurser på Strömmaskolan i Sätila och Skogsbruksskolan i Ed. Efter lumpen på kadettskola och muck som fänrik började han arbeta som avbytare på olika gårdar.

Det var också en period han körde maskiner på Bre mosse söder om Bäckefors och lastade torv. Ända sedan ungdomen hade han jobbat hemma på föräldragården Brotorpet i Skällsäter.

Under några år arrenderade Thor-Björn och hustrun Inger en gård i Tösse med smågrisproduktion och växtodling.

– Den gården ligger 500 meter från Vänern och var ett fantastiskt fint ställe för våra tre barn att växa upp på.

Tog över föräldragården

När fadern Paul Jakobsson blev kommunalråd i början av 90-talet gick budet till Thor-Björn och brodern Örjan att ta över föräldragården.

Så skedde och de har i etapper byggt ut mjölkproduktionen. För tio år sedan installerades den robot som mjölkar de 60–65 mjölkkorna.

– Med kalvar och kvigor har vi ungefär dubbelt så många djur. Med egen areal och arrende rör det sig om cirka 120 hektar som vi odlar vall, havre och vete på, berättar Thor-Björn.

Som komplement till jordbruket är Brotorpet en maskinstation men den verksamheten har trappats ner.

Thor-Björn håller i gång med motion, främst i form av skidåkning på vintern och paddling på sommarn. Både han och Inger har paddlat kanotmaran i Bengtsfors. Nyligen åkte han Stafettvasan för andra gången i ett lag med fem släktmedlemmar.

– Jag åkte en startsträcka på två och ett halv mil och Inger fick äran att gå i mål. Det var 2 000 lag som deltog och vi noterade tiden 6.35, bättre än jag trodde och en tid vi är nöjda med i laget.

– Jag har funderat på att åka Öppet spår som jag nog skulle klara. Men jag ska fundera lite till på den saken.

Gillar att resa – bilade genom USA

Thor-Björn gillar att resa, något han skulle vilja göra ännu mera. Ett par gånger var han över i USA då dottern Sofia studerade där.

– En gång åkte vi hyrbil utmed Stilla havskusten från Seattle till Phoenix Arizona via San Fransisco, Los Angeles och Grand Canyon. Det var en fantastisk tripp på cirka 350 mil.

– Sofia hade köpt en Ford Mustang som tog vi med hem till Sverige och finkör med några hundra mil när det är vackert väder på sommaren, berättar Thor-Björn Jakobsson.

Fakta: Thor-Björn Jakobsson

Fyller: 60 år den 14 mars.

Firar: På hemlig ort.

Gör: Egen företagare, jordbruk.

Bostad: Gården Brotorpet, Skällsäter.

Familj: Hustrun Inger, tre barn, ett barnbarn, katten Ester.

Intressen: Politik, motion och friluftsliv, kanotpaddling.

Favoriträtt: Husmanskost.

God egenskap: Bra lyssnare.

Sämre egenskap: Minnet sviktar ibland.

Drömmer om: Att resa mera i världen.

Kör: Volvo V 70 och Ford Mustang.

Facebook: 133 vänner, men inaktiv.