Hakon Långström, präst i Svenska kyrkan, skriver veckans Mellan raderna.
Hakon Långström, präst i Svenska kyrkan, skriver veckans Mellan raderna.

Finns det något att äta här?

Vi mättas av det goda i ditt hus, av det heliga i ditt tempel. Så står det i kommande söndags psaltarpsalm, nummer 65.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

I Herrens hus, i våra kyrkor, ska man kunna få livsviktig andlig mat, heligt god. Kyrkorna är inte bara stämningsfyllda rum med kulturarv och stillhet.

Finns det något att äta här? Så frågar den uppståndne Jesus sina lärjungar på påskdagen. Men det är också en fråga till kyrkan.

Vad är det vi äter? Sådant som ger energi till livet och sådant som blir byggstenar för kroppens bestånd. Så noga vi är med vår mat! Myndigheter föreskriver hur storkök ska vara inrättade. Inspektörer kontrollerar. Vi får larm om mat som kan vara skadlig eller inte är vad den utges för att vara.

ANNONS

Vad behöver vi då få i kyrkan? Vad har vi rätt att få?

Mat som byggstenar och energi till livet. Hur får man det? Genom mötet med Jesus, han som är och har livet.

Jag är livets bröd, säger han. Brödet från ovan, från himmelen.

Hur ska människor få höra vad Jesus säger, se vad han vill ge? Genom Guds ord. Vittnesbördet om allt vad Gud gjort och gör.

Det är den mat kyrkan ska ge.

Bibelns ord förkunnat, förklarat, läst och reflekterat.

Ger kyrkan det? Ja, men det kan bli bättre, tydligare, kreativare. Och Guds ord ska förkunnas rent och klart. Det lovar varje präst vid sin vigning.

Rent betyder att det ska vara i överensstämmelse med Bibeln och inte uppblandat med bibelfrämmande läror. Men det räcker inte, det måste vara klart också. Och klart betyder begripligt och pedagogiskt.

Guds ord kommer ovanifrån. Predikstolen i kyrkan vittnar tyst om det. Den är inte till för att upphöja prästen utan för att visa på att Guds ord kommer ovanifrån. Och det ska vittnas högt om det alla dagar.

Det finns mer att äta i kyrkan! Där finns också nattvarden, den heliga måltiden, där vi får äta och dricka till välsignelse, förlåtelse, liv och salighet.

ANNONS

Men nattvarden är inte tänkt att ersätta Bibeln och Bibeln är inte tänkt att ersätta nattvarden. Båda är till för att vi ska få byggstenar och energi till livet.

Hur blir det när man inte kan ta emot längre? Kanske inte läsa, höra eller äta? Det kan oroa en Jesu vän.

Hur gör man i kroppsvården på sjukhus och i hem? Man ger intravenös näring. Det kan Gud också ge av andlig mat. Men precis som sjukvården inte ger intravenöst om vi är krya och kan äta och dricka själva så vill Gud att den som kan ska höra, läsa och ta emot.

Men när vi behöver det, så kan Gud ge oss näring direkt. Ibland är det ur ett inre skafferi av bibelord och psalmverser. Hur mycket rikare skafferi har inte de äldsta, som ”tvingades” lära sig bibel- och psalmverser utantill!

Frågan om det finns något att äta gäller också hungerrop efter vanlig mat. Jag var hungrig och ni gav mig att äta, törstig och ni gav mig att dricka, säger Jesus på den yttersta dagen om dem som sett till hans minsta bröder och systrar. Han uppfordrar oss att se och ta vara på vår hungriga och törstiga nästa. I väntan på den himmelska festen!

ANNONS
ANNONS