Catarina Svensson Brodén, komminister i Dalabergs församling, skriver veckans Mellan raderna.
Catarina Svensson Brodén, komminister i Dalabergs församling, skriver veckans Mellan raderna.

Greta är en fantastisk förebild

How dare you? Det sa Greta Thunberg till världens ledare på FN:s klimatmöte i New York och världen höll andan för en liten sekund. Hon fortsatte med att de stulit hennes drömmar och barndom med tomma ord och att hon ändå tillhör de lyckligt lottade.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS

Hon andades och tittade med fullständigt ärliga ögon och en röst som darrade av sorg, ilska och kärlek, kärlek till världen och de människor som är utsatta i den. Människor lider, säger Greta, människor dör, våra ekosystem kollapsar och vi är i början av en massutrotning men allt ni kan prata om är pengar och sagor om evig ekonomisk tillväxt. How dare you?

Greta ger allt hon har i sin kamp för det hon tror på, hon sparar inget. Hennes allvarliga uttryck lämnar ingen lucka för att skoja till det, flirta lite med publiken eller vinna något för egen del. Lyssna på forskarna! Säger hon, lyssna!

ANNONS

– Hur vågar ni komma hit och säga att ni gör tillräckligt när vetenskapen visar att det inte är sant? frågade hon.

Hennes mod är stort, som kristen anar jag en profetisk röst rakt in i världens centrum. Greta är en fantastisk förebild för dagens ungdomar och vi som är äldre får en sista chans att börja om, tala från vårt hjärta om det som verkligen betyder något.

Tänk om vi vuxna skulle våga prata så som Greta gör?

This is all wrong, inleder hon sitt tal med, detta är helt fel.

This is all wrong, när någon mobbas på en skolgård! Nu stoppar vi all undervisning och går till botten med det här i dag!

This is all wrong, när rasistiska kommentarer får ta mer och mer plats och ofta stå oemotsagda.

This is all wrong, hur tystnaden vilar över så mycket, sånt som är jobbigt att prata om – allt hat, all rädsla och all utsatthet.

Den 12 oktober är vi många som tänker bryta tystnaden och tillsammans göra en ljudlig minut på Bohusläns museum. Innan vi gör det ska vi ha en fin dag tillsammans och njuta av Jack Vreeswijks fina röst till goa låtar, lyssna på olika föreläsare som belyser olika vinklar av hatet som gror i dag, men framför allt är du välkommen att tillsammans med oss bryta tystnaden och visa på en annan väg fram.

ANNONS

Dagen är inspirerad från England där man varje år gör en hel vecka, ”Hate, Crime, awareness day”. I september 2009 blev Ian Baynham svårt misshandlad på Trafalgar Square i London. Efter två veckor i koma dog han och senare samlades 10 000-tals människor i centrala London för att tända ljus, bryta tystnaden och ha en ljudlig minut. De ville visa att ”This is all wrong”!

Det handlar om hatbrott, de som utsätts är oskyldiga, precis som Ian var, han blev misshandlad till döds för att han var homosexuell.

Det är alltså motivet som avgör om det är ett hatbrott. Det handlar om brott som grundar sig i fördömandet av grupper eller individer som definieras utifrån etnicitet, nationalitet, funktionshinder, kön, religion eller sexuell läggning.

Det behöver inte alltid vara så grovt utan mer vanligt är kanske ryckandet i slöjor, hot, trakasserier, knuffar och rasistiska eller sexistiska skämt som görs rumsrena. This is all wrong!

ANNONS