Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hakon Långström, präst i Svenska kyrkan.
Hakon Långström, präst i Svenska kyrkan.

Hakon Långström: Återvinn det som sätter guldkant på din tillvaro

Visste du att av de 18 ton guld som Boliden framställer per år är 5 ton återvunnet från gamla mobiltelefoner och annan elektronisk utrustning. Det sker i en anläggning vid Rönnskär i Skelleftehamn. Det är miljövänligt också genom att det inte behöver tillsättas något bränsle när man väl uppnått 1 064 grader när guld smälter. Det brännbara i höljen och annat i mobiltelefonerna räcker för att driva processen.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Guld betecknas med Au, det vet inte bara kemister utan också korsordslösare. Det kommer av latinets aurum. Guld är en ädel metall, den förenar sig ogärna med syre vilket ju som bekant järn alltför lätt gör och bildar rost. Guld leder också elektrisk ström bra. Och reflekterar elektromagnetisk strålning. Det är därför satelliter är överdragna med guldfolie.

Guld har en sällsam glans. Det räcker med en liten ljusstråle så glimmar guld, även om inte allt som glimmar är guld som bekant!

Ordet guld har en särskild klang. Också som bild: det är guld värt säger vi om någon företeelse som är av stort värde.

Guld är återvinningsbart

Vi använder guld till det vi sätter högt värde på. Förbundsarken som innehöll stentavlorna med de tio budorden var helt överdragen med guld. Och kung Salomo använde mycket guld när han skulle bygga ett tempel åt Herren Gud i Jerusalem.

Och guld är som vi sett återvinningsbart.

I gamla skrifter finns det som är guld värt, främst naturligtvis i Bibeln. Någon har kommit på att kalla följande citat för den gyllene regeln: ”Allt vad ni vill att människorna skall göra för er, det skall ni göra för dem”. Själv tycker jag att följande ur Johannesevangeliet är ännu mer guldglänsande: ”Så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde Son för att var och en som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv.”

Guldkorn finns också i andra böcker som överensstämmer med Bibeln. Vi borde återvinna mycket mer av guldet i dessa. Även om det som vid all återvinning kräver en del energi. Men det är så märkligt att det också ger energi, precis som i Rönnskär! Så finns mycket att få t ex i Magnus Friedrich Roos betraktelser som betytt så mycket på västkusten i äldre tider, och som också betydde så mycket för August Strindberg mot slutet av hans liv. I hans efterlämnade exemplar av betraktelseböckerna kan man se att var en betraktelse var speciellt viktig för honom. Den utgår från Första Johannesbrevet kapitel 3: ”Om vårt hjärta dömer oss är Gud större än vårt hjärta och vet allt”.

Släng inte gamla andaktsböcker

En annan bok som det finns mycket guld att återvinna ur är Luthers Lilla katekes och dess förklaring av år 1878. Där finns korta svar på de flesta frågor om vår kristna tro, alla väl förankrade i Bibeln. Det bli extra tydligt i de upplagor som har över fyrahundra bibelcitat! Och i psalmböcker — gamla som nya — finns glimrande ord! Inte bara ”När juldagsmorgon glimmar”…

Så om du finner gamla andaktsböcker, släng dem inte! Du kan hitta och återvinna sådant som sätter guldkant på din tillvaro!