Marcus Blomgren, krönikör.
Marcus Blomgren, krönikör. Bild: Niclas Jonasson

Det finns en från Uddevalla som förtjänar att stå staty på torget

”Någon som har skänkt hundratals miljoner människor glädje. En sann hjälte av folket, hatad av etablissemanget.”

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

ANNONS
|

Efter den flod av kärlek, medhåll, men framför allt förståelse efter förra månadens kröning av Kilbäcksgatan som Uddevallas nya symbol känns det inte mer än rätt att i samma veva utse en stadens folkhjälte. Målet är att mala ner skulpturen på torget av Karl X Gustav, hans häst och vem det nu är som står bredvid (Erik Dahlbergh, redaktörens anmärkning) till finkornigt grus, och resa en avbild av en känd lokalbo som har eller haft stor betydelse för staden.

Brasklapp: i egenskap av Uddevallas viktigaste kulturpersonlighet ville jag föreslå mig själv, men förstår att det är "snyggare" om någon annan gör det.

ANNONS

Jag, och alla yngre än 200 år, vet inte vem Hagge Geigert är.

Tillsvidare får vi nöja oss med någon som, till skillnad från mig, faktiskt åstadkommit något och är känd. Några lokala talanger det gått bra för är Daniel Norberg, Thomas Stenström, Sylvia Vrethammar, Cissi Wallin, Hagge Geigert, och Erik Segerstedt, men listan kan göras förvånansvärt lång av Uddevallaprofiler som genom hårt jobb, disciplin, slit och ren talang är kända för den breda massan.

Men personligen orkar jag bara med en mikroskopisk dos av Daniel Norberg åt gången. Jag, och alla yngre än 200 år, vet inte vem Hagge Geigert är. Och hata är ett starkt ord, men står jag med pistol riktad mot ansiktet med valet att ta en kula eller säga att jag älskar Thomas Stenström, ja, då kommer någon behöva plocka upp bitar av mitt ansikte från marken.

Framför allt bleknar andra val när vi har någon som kommer från Uddevalla som gjort ett reellt avtryck inte bara i Sverige, utan hela världen. Någon som har skänkt hundratals miljoner människor glädje. En sann hjälte av folket, hatad av etablissemanget.

Peter Sunde, medgrundare av den ökända, illegala fildelningssidan The Pirate Bay.

Jag var 13 år när jag upptäckte Pirate Bay 2006, och översköljdes av en flodvåg bestående av all världens underhållning och kultur, helt gratis. Det går inte underskatta den frihet det innebar att slita sig loss från kedjorna som var tv, dvd och VHS, och de vidsträckta vyer det öppnade. Peter Sunde har med sina händer hjälpt dreja fram mig som kulturellt och intellektuellt belevad redan från unga år.

ANNONS
Peter Sunde, inför rättegången mot Pirate Bay år 2009. Han föddes i Uddevalla år 1978.
Peter Sunde, inför rättegången mot Pirate Bay år 2009. Han föddes i Uddevalla år 1978. Bild: Yvonne Åsell / SvD / TT

Dagens ungdomar är bortskämda med sina så kallade lagliga streamingtjänster, men otvivelaktigt välsignades miljontals andra över världen på samma sätt som jag under 00-talet. Visst, man kan säga mycket gott om Sylvia Vrethammar, men i det stora hela såg världen exakt likadan ut före och efter låten ”Dansa samba med mej”.

Peter har dessutom skakat galler för upphovsrättsliga brott för vår skull. Detta gör honom inte bara till en Robin Hood-figur, utan också något av Uddevallas Jesus. Då är väl en 10 meter hög skulptur mitt på torget det minsta vi kan göra?

ANNONS