Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Lise Åserud / NTB scanpix / TT
Bild: Lise Åserud / NTB scanpix / TT

Marcus Blomgren: Ditt barn förtjänar bättre än en ultraljudsbild utan X-faktor

Mitt under brinnande pandemi och Melodifestival kan det tyckas osmakligt, obehagligt och oerhört oskönt att kritisera ett fenomen som åtminstone på pappret är grundat i det finaste man kan uppleva som människa.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Tveklöst hade det varit mer rimligt att belysa systematiskt förtryck, vaccinmotståndet, eller vissa Uddevallapolitikers besynnerliga besatthet av att förvandla samtliga trähus äldre än riskgrupperna i stan till drivved.

Men jag har insett att det aldrig kommer uppstå ett idealiskt tillfälle att föreslå en kriminalisering av ultraljudsbilder på Facebook.

Säg att jag ska baka världens godaste bullar, fotar den formlösa degen, publicerar bilden och skriver ”wow, kolla vilka bullar jag ska baka!” Men eftersom degen av sin natur är lika allmängiltig och anonym för alla blir det per definition ingen bra bild. Av exakt samma anledning håller inte ultraljudsbilder måttet.

Såhär är det: din ultraljudsbild är inte speciell för någon annan än dig själv, din partner och möjligtvis dina absolut närmaste. Särskilt beklämmande är om nämnda bild åtföljs av bildtexten ”Nu ska två bli tre”. Vid eventuell kriminalisering hade det resulterat i avsevärt höjda böter då samma fras föranleder majoriteten av ultraljudsbilder.

Va? Säger du att det framstår som jag värderar kvalitetsnivån på digitalt innehåll högre än andra människors lycka? Bra, för det är helt korrekt.

Det jag vill komma till är att bristen på kreativitet i sammanhanget får det som borde vara 100 procent mys att i stället framstå som naken och fåfäng förfrågan efter digital bekräftelse. Bilden blir ett läkarintyg som mycket riktigt konstaterar småbarnsfeber, och att det enda botemedlet, ja, det är tresiffrigt med gilla-markeringar och gratulerande kommentarer.

Va? Säger du att det framstår som jag värderar kvalitetsnivån på digitalt innehåll högre än andra människors lycka? Bra, för det är helt korrekt. Står kreativitet lågt i kurs för dig räknar jag inte med medhåll, och det är helt okej. Jag säger bara att ditt barn, blivande föräldrar som läser detta, förtjänar bättre.

Om man vill vara lekfull med det här formatet kan jag sträcka mig så långt som att en fantasifull bildtext potentiellt skulle kunna fria. Eftersom lyckan är uppenbar får den som fördelaktigast kontrastera med något smakfullt i stil med ”Spräcker den här krabaten mellangården min blir det ingen glass på 18 år.”

Det ska också sägas att ultraljudsbilder med en X-faktor, till exempel om man kan uttyda en obscen gest, eller att det växt ut ett extra huvud självklart ska vara tillåtna. Mitt deliriska korståg är enkom mot helt normala ultraljudsbilder som blivande föräldrar oceremoniellt och hjärtemoji-törstande vill dela med sig av.

Alternativt (se mer sannolikt) har världsläget gjort mig till en missgynnsam idiot som inte har något bättre för sig än att klanka ner på mänsklig lycka i en väl ansedd dagstidning. Då är det väl tacksamt att jag åtminstone givits begränsat utrymme, så jag inte hinner komma in på att alla nyfödda spädbarn också ser likadana ut, och de som bildmotiv därmed utgör ett lika stort problem.

LÄS MER: Det är utvandrarnas fel att Uddevalla är en tråkig stad