Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt Bohusläningen
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Catarina Svensson Brodén, komminister i Dalabergs församling, skriver veckans Mellan raderna.

Ett enda möte med någon som ser oss kan förändra livet

Ett enda möte med den gode ledaren förändrade livet för flickan som levde i slummen. När någon såg henne och trodde på henne vågade hon testa.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

I söndags hade vi temat ”den kämpande tron”. Det är ett ständigt aktuellt ämne. Hur har du det med ditt kämpande? Hur är din tro på dig själv? Det dubbla kärleksbudet i Bibeln är egentligen tredubbelt. Först riktar vi oss själva till Gud för att ställa in kompassen och överlämna oss, sen tar vi med den kärleken som vi öppnat oss för och ger till de människor vi möter under dagen, men så kommer den sista delen – ”du skall älska din nästa som dig själv”. Alltså gäller det också oss själva och om vi inte tror att vi duger så faller lätt det andra också.

Vi vet genom psykologins kunskap hur viktigt det är att bli sedd och trygg, allra mest i tidig ålder. Vi vet att det formar oss hela livet, men vi vet också att ett enda möte med någon som ser oss, bekräftar oss och tror på oss kan förändra så mycket.

En film som berör mig starkt är ”Queen of Katwe”. Huvudpersonen är Phiona. En ung tjej från slummen i närheten av Kampala i Uganda.

Ett enda möte med den gode ledaren som såg henne förändrade hennes liv radikalt. Hon var mycket intelligent och när någon såg henne och trodde på henne vågade hon testa. Det visade sig att hon var bland de allra bästa i schack. Längst ner på skalan var hon innan. Analfabet, ibland hemlös och hungrig men nu går hon i skolan och kan se andra möjligheter för både sig själv och familjen. Filmen är sann, den riktiga Phiona Mutesi går att googla på.

Många ungdomar mår dåligt. Många som inte blir sedda tror inte att det är någon idé att anstränga sig, vem skulle bry sig? Många tror att deras plats är i utanförskapet och börjar anpassa sig till det med allt vad det innebär. Om man inte blir sedd – då finns det andra krafter som ser. Att bli någon, att få vara med när man annars inte är bjuden är starkt, lockande och farligt när avsikterna inte är goda och det pågår just nu, i Sverige.

Som kristna bär vi på en historia, hoppets historia. En bakgrundshistoria med slaveri och befrielse. En seende Gud som vill vandra med oss varje dag hur fruktansvärt jobbigt och hopplöst det än kan vara.

”Jag tror på människan, jag tror hon vill och kan men vi behöver någon som visar oss en väg ibland.” Tommy Nilsson sätter ord på vad jag vill säga.

Du och jag måste bära hoppets fana högt när hopplösheten råder genom att våga tro på att livet kan förändras, påminna varandra om det och se Gud i varje människa. Vi måste tro på och hjälpa varandra att inte sluta drömma.

Ellen Johnsson Sirleaf, den första valda kvinnliga presidenten i ett afrikanskt land och nobelpristagare, sa:

”Storleken på dina drömmar måste alltid överskrida din nuvarande förmåga att uppnå dem.”