Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Hakon Långström

För varje andetag är ditt

Att och hur vi andas tänker sällan de på som är helt friska. För den som lider av någon lungsjukdom är det mycket påtagligt. Och nu har världen drabbats av en pandemi med ett virus som angriper lungorna.

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

Vi hade vant oss vid att betrakta lunginflammation som en tidigare dödlig sjukdom som numera kunde botas med antibiotika. När jag växte upp fanns många äldre som kunde berätta om hur farlig lunginflammation varit när de var yngre.

Ett av mina tidigaste minnen är från vintern 1948-49. Jag var då två år och hade fått en lillebror. En dag hade en vänlig dam böjt sig över hans barnvagn för att beundra den lille gossen. Olyckligtvis nös hon honom kraftigt rakt i ansiktet. Det gick några dagar och så blev barnet förkylt och fick sedan mycket hög feber. Husläkaren doktor Haldo Fredriksson kallades till Kyrkogatan 3. Jag har ett synminne av hur han höll upp min lillebror. Han ställde diagnosen lunginflammation och skrev ut så kallad kungamedicin. Det var penicillin, då relativt nytt. Beteckningen kom av att konung Gustaf V behandlats med det. Detta har jag förstås fått berättat för mig senare. Medicinen hjälpte snabbt och min bror fick inga men av sin lunginflammation. Nu längtar människor över hela världen efter att forskarna ska finna ett konungsligt botemedel mot sars-covid-2.

Att andningen är livsviktig vet vi, men normalt behöver vi inte tänka på att andas för att uppehålla livet. Men det skadar inte att tänka på hur vi andas. Många av oss andas för ytligt. Vi behöver ta djupare andetag, dra luften längre ner i lungorna.

Hur blev de första människorna levande? I Första Moseboken står att Herren Gud formade människan ”av jord från marken och blåste in liv genom hennes näsborrar, så att hon blev en levande varelse”. Andra bibelöversättningar har ”blåste in livsande i hennes näsa”.

När människor dör uttrycks det i Bibeln ofta som att de ger upp andan.

Ande och liv hör samman och är beroende av Guds Ande, som är med i begynnelsen när Gud skapar himmel och jord. Det står i Bibelns andra vers att ”jorden var öde och tom, djupet täcktes av mörker och Guds Ande svävade över vattnet”. Tyvärr har de som gjorde översättningen i Bibel 2000 valt att skriva ”en gudsvind svepte fram över vattnet”. Vem förstår vad en gudsvind är? Sammansatta ord som slutar på vind brukar avse det översta planet i ett hus. I storstäderna vet man vad en råvind är – inte råkall blåst utan en oinredd vind som kan omvandlas till lyxvåning. En stockholmsvind är inte en vind som sveper genom huvudstaden utan en teknisk term för en vind i två våningar. Så - Guds Ande svävade över vattnet. Han som kallas Livgivaren och som också ger andligt liv. Han som inspirerat profeter och apostlar och som vill göra varje människa gudstillvänd. Guds helige Ande som är den hjälpare Jesus lovade sända.

Ande och liv är förbundna såväl kroppsligt som andligt. Därför är det möjligt att leva i tillit till Gud. ”För varje andetag är ditt” som det står i psalm 798.