Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Catarina Svensson Brodén, komminister i Dalabergs församling, skriver veckans Mellan raderna.
Catarina Svensson Brodén, komminister i Dalabergs församling, skriver veckans Mellan raderna.

Gör som Britt-Marie – våga prova något nytt

Medan festivalerna avlöser varandra checkar sommaren ut. Gradvis vänjer vi oss med filt på uteplatsen och går in tidigare varje kväll. Kanske är det dags att summera sommaren?

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

När jag bläddrar igenom bilderna så är det ofta mellanrummen som betytt mest. De som bara uppstår utan anledning. Den luft som finns där plötsligt mittemellan allt. Den stunden som blev kvar när de andra åkt iväg och äntligen fick boken komma fram medan kaffet fortfarande var varmt, att få gå in i den världen utan krav på något annat. De samtal som kom när man minst anat det, konversationen som bara flöt på och plötsligt kom man nära varandra.

Att få en lugn stund ensam med någon man kanske dukar av bordet med. En promenad i skogen blir ett annat möte än vid ett färdigdukat bord, när fokus ligger på något annat så kommer djupen fram.

Semester för mig handlar mycket om att skippa måstelistan och tillåta sig att bara vara, slappna av just för att kunna dra ner tempot och fylla på. Påfyllnaden är inte bara energi och inspiration utan handlar också om de relationer som finns runtomkring. Att ibland skymta djupen även om man känt varandra många år där rollerna ofta är fastlåsta. Jag tror att det finns en chans till förnyelse och utveckling om vi på något sätt vågar öppna och kika lite utanför trygghetszonen.

I bland har kanske ”Faster Elsa” alltid varit den som gjort allt och de flesta vet att hon tycker om det men kan hon också få ha andra sidor som aldrig kommer fram just därför att hennes roll är så spikad? Vi människor har många sidor som vi ofta får tränga bort för att vi ska passa in i de rollspel som ständigt pågår.

Åh Stiftsgård är för mig en själslig laddstation, där kan själen få lugn och ro men även våga pröva nya steg. Få tanka och fylla på med det jag behöver just då. Hela platsen andas lugn och nya möjligheter. Predikan och texterna handlade senast om hur vi bygger oss genom livet och på vilken grund. Plötsligt var jag mitt inne i mitt eget liv, mina egna val. Prästen reflekterade över det faktum att när man bygger en altan så är det mesta av arbetet osynligt – pålningen, underarbetet tar så mycket tid och kommer aldrig att synas. Trallen som är det som syns blir klar på en bråkdel av den totala arbetstiden.

Min man som är i byggbranschen suckade lite – han ville ha ledigt den dagen men sen kunde han se det som han gör varje dag ur en annan vinkel. När vi gick uppför backen för att inta en underbar lunch så var självklart vårt samtal påverkat av det.

En bok som heter ”Britt-Marie var här” har detta tema. Ett oväntat steg, att tvingas ändra sin roll, gå utanför trygghetszonen och bryta destruktiva mönster både för sig själv och andra. Det visar sig att hon klarar sig bra utanför hemmet och den organiserande besticklådan. Hon hade många fler kort i lådan än man förväntat sig. I slutet skriver Fredrik Backman så här:

”Om en människa blundar tillräckligt hårt och tillräckligt länge kan hon minnas alla gånger hon gjort ett val i livet för sin egen skull. Inse att det aldrig hänt.” Britt-Marie tar ett beslut - alldeles för sin egen skull, hon är på okänd mark ... så spännande!

Våra roller i livet varierar och ofta måste vi vara flexibla helt enkelt för att det ska funka men någonstans kanske det finns en Britt-Marie i oss alla? Läs gärna boken som vänder upp och ner på det mesta av våra invanda sätt att se, exempelvis integration på.

Jag önskar dig en skön höst med plats för det oväntade – om det är något Jesus gör så är det just detta – det oväntade. Han ser på hela oss, ofta ur en annan vinkel och ser mer än den delen som ger applåder. Han vet precis hur vi ska bygga för att utvecklas och hålla ... så unna dig att närma dig.